- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lideri zemalja ODKB u stalnom kontaktu oko situacije u Kazahstanu

© Sputnik / Amir IsaevZastave ODBK-a i članica-učesnica organizacije
Zastave ODBK-a i članica-učesnica organizacije - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
Pratite nas
Lideri zemalja ODKB u kontaktu su u vezi sa aktuelnom situacijom u Kazahstanu. Predsednik Kirgizije Sadir Žaparov razgovarao je telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, predsednikom Kazahstana Kasimom Žomartom Tokajevom i sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom, saopštila je pres-služba šefa države.
Kako navodi pres-služba, lideri zemalja su razmenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u Kazahstanu.
„Predsednik Žaparov izrazio je zabrinutost zbog informacija koje stižu iz susedne zemlje o ljudskim žrtvama, brojnim slučajevima pljačke i pogroma i drugim saopštenjima o nasilju“, rekao je portparol pres-službe.

Precizira se da su strane „diskutovale o zajedničkom stavu po pitanju osiguravanja bezbednosti u skladu sa Poveljom ODKB o reagovanju na krizne situacije“.

Podrška Uzbekistana

Istovremeno, pres-služba uzbekistanskog lidera prenosi da je predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev u četvrtak u telefonskom razgovoru sa kazahstanskim kolegom izrazio podršku narodu i rukovodstvu susedne zemlje.
Prema podacima pres-službe, lideri su tokom razgovora razmenili mišljenja o razvoju situacije u Kazahstanu, merama koje su preduzete za stabilizaciju situacije i što skorije uspostavljanje mira u republici.
„Predsednik Uzbekistana je još jednom potvrdio čvrstu podršku bratskom narodu i rukovodstvu Kazahstana u njihovoj želji da obezbede stabilnost i prosperitet u zemlji“, navodi se u saopštenju.

Lukašenko u kontaktu sa Putinom i Tokajevom

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko razgovarao je u sredu telefonom sa ruskim i kazahstanskim kolegom Vladimirom Putinom i Kasimom Žomartom Tokajevom, saopštila pres-služba beloruskog lidera.
„Beloruski lider je, najpre sa ruskim, a potom sa kazahstanskim kolegom, održao konsultacije o situaciji u Kazahstanu“, navodi se u saopštenju i napominje da su situaciji „lideri svih zemalja ODKB u stalnom kontaktu“ u vezi sa aktuelnom situacijom u Kazahstanu.
Podsetimo, Organizaciju Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) čine Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Rusija i Tadžikistan.
Nemiri u Kazahstanu nastavljeni su u toku noći a policija je saopštila sa su zgrade administracije i policije u Alma Ati su bile meta napada i da je došlo do razmene vatre između napadača i pripadnika snaga bezbednosti i vojske. Više desetina napadača je likvidirano a njihov identitet se utvrđuje.
Masovne demonstracije zbog povećanja cena gasa koje su odmah posle Nove godine izbile u Kazahstanu prerasle u nemire. Na teritoriji cele zemlje uvedeno je vanredno stanje, vlada je podnela ostavku, a predsednik Kasim-Žomart Tokajev je ono što se dešava u zemlji nazvao agresijom spolja i obratio se za pomoć ODKB. U sukobima je poginulo osam pripadnika snaga bezbednosti.
Novoizabrani predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
SVET
Predsednik Kazahstana pozvao u pomoć ODKB, počele konsultacije....
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala