- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov i Čavušoglu razgovarali o Kazahstanu, Balkanu i sastanku Rusija-NATO

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu
Ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
Pratite nas
Ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu razgovarali su telefonom o brojnim aktuelnim temama, među kojima su, između ostalog, Kazahstan, Balkan i predstojeći sastanak Rusija-NATO, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Lavrov i Čavušoglu su podržali napore rukovodstva Kazahstana za obnovu ustavnog poretka u zemlji, ističe Ministarstvo.
Šef ruske diplomatije je izvestio turskog kolegu „o merama koje su preduzete kao odgovor na apel predsednika Kazahstana preko ODKB-a, a koje se odnose na pomoć kazahstanskim vlastima u uslovima pokušaja podstaknutih spolja usmerenih na podrivanje bezbednosti i teritorijalnog integriteta države“.
Strane su se dotakle mnogih aktuelnih regionalnih pitanja, koja se pre svega odnose na situaciju na Balkanu, napomenuo je MIP.

„Naglašena je važnost što brže obnove unutarpolitičkog dijaloga u Bosni i Hercegovini na čvrstoj osnovi dejtonskih principa u interesu svih državotvornih naroda. Dogovoren je nastavak konstruktivne saradnje u tom pravcu“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je takođe saopštilo da su Lavrov i Čavušoglu razgovarali i o pripremi sednice Saveta Rusija-NATO koja će biti održana 12. januara.
Čavušoglu je pokrenuo pitanje priprema sastanka Saveta Rusija-NATO za razmatranje ruskih predloga o bezbednosnim garancijama u Evropi. Lavrov je ponovo potvrdio stav Moskve o potrebi ozbiljnog razgovora na tu temu uz učešće vojske u interesu postizanja konkretnih rezultata bez odugovlačenja procesa“, saopšteno je na sajtu ruskog MIP-a.
Ministri su takođe pozitivno ocenili prvi sastanak u formatu „tri plus tri“ o normalizaciji situacije i razvoju saradnje na Južnom Kavkazu, koji je održan u Moskvi 10. januara 2021. godine. MIP dodaje da su se Lavrov i njegov turski kolega dogovorili da uskoro pripreme sledeći sastanak u tom formatu.
Kako se navodi, Lavrov je izrazio podršku naporima usmerenim na normalizaciju odnosa između Ankare i Jerevana.
Tokom razgovora, Lavrov i Čavušoglu su izrazili zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga između Moskve i Ankare na najvišem nivou tokom prošle godine.

„Potvrđena je spremnost za nastavak bliskih kontakata rukovodstva Rusije i Turske u novoj godini“, saopštio je ruski spoljnopolitički resor.

Ministarstvo dodaje da je razgovor inicirala turska strana.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
RUSIJA
Moskva: Zbivanja u Kazahstanu pokušaj osmišljen spolja da se silom potkopa celovitost zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala