Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Doneta odluka: Skraćeno vreme karantina u Srbiji

© Sputnik / Lola Đorđević Kovid ambulanta u Zemunu
Kovid ambulanta u Zemunu - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
Pratite nas
Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ usvojio je izmene mera koje se odnose na skraćenje trajanja karantina u kućnim uslovima za bliske kontakte kovid pozitivnih sa 14 na 10 dana, kao i izmene kriterijuma za izuzeće od mera karantina nakon bliskog kontakta.
Kako se navodi u saopštenju „Batuta“, ta odluka je doneta imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju u Srbiji i zemljama evropskog regiona, kao i karakteristike delta i omikron varijante virusa SARS-CoV-2.
Naime, usvojeno je da mera karantina u kućnim uslovima za sve identifikovane bliske kontakte kovid-19 slučajeva sprovodi u trajanju od 10 dana od momenta poslednjeg kontakta.
Nakon isteka 10 dana, ukoliko u tom periodu nije došlo do pojave simptoma i znakova bolesti, karantin se prekida bez testiranja.
Datum poslednje izloženosti, odnosno poslednjeg kontakta sa kovid-19 slučajem je nulti dan.
Karantin se može prekinuti nakon sedmog dana uz negativan rezultat PCR testa urađenog o sopstvenom trošku.
Uzorak za PCR test se može uzeti najranije šestog dana od početka karantina.
Svi kontakti kojima je propisana mera karantina su u obavezi da se do isteka 14 dana od dana poslednjeg kontakta sa kovid-19 slučajem strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite - nošenje zaštitne maske uvek kad se u zatvorenom prostoru boravi sa drugim osobama u istoj prostoriji, kao i na otvorenom ukoliko se ne može održavati odstojanje od najmanje dva metra od drugih osoba, pranje i dezinfekcija ruku, izbegavanje okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru.
Usvojeno je i da su od mere karantina nakon bliskog kontakta sa kovid-19 slučajem izuzete sve osobe koje imaju dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv zarazne bolesti kovid-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana od poslednje doze vakcine.
Zatim, od mere karantina su izuzeti oni koji imaju dokaz o preležanoj zaraznoj bolesti u vidu pozitivnog ril tajm PCR testa ili testa za detekciju antigena, ne mlađeg od 14 i ne starijeg od 210 dana od dana uzorkovanja.
Ukoliko je test za detekciju antigena SARS-CoV-2 urađen u laboratoriji u privatnoj svojini, odnosno nije upisan u informacioni sistem covid.rs uz rezultat testa se mora posedovati izveštaj lekara iz kovid ambulante ili izveštaj o hospitalizaciji (otpusna lista) u kojima se potvrđuje dijagnoza bolesti kovid-19 u periodu kada je izvršeno testiranje, radi prihvatanja dokaza za potrebe oslobađanja od obaveze karantina/karantina u kućnim uslovima.
Od karantina su izuzeti oni sa pozitivnim rezultatom serološkog testiranja na SARS-CoV-2 S-Protein (RBD) Imunoglobulin G (IgG) urađen u nekoj od laboratorija u javnom vlasništvu, ne stariji od 90 dana od dana uzorkovanja.
Osobe koje su izuzete od mere karantina su u obavezi da se do isteka 14 dana od dana poslednjeg kontakta sa kovid-19 slučajem strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite, preneo je Tanjug
Red ispred kovid ambulante - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
DRUŠTVO
Epidemiolog upozorava: Nije vreme za turizam, neka je lekarima Bog u pomoći
Doček Nove godine u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
REGION
Slovenija: Pozitivna većina putnika autobusa koji se vratio iz Beograda, u karantinu 500 ljudi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala