- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Epidemiolog upozorava: Nije vreme za turizam, neka je lekarima Bog u pomoći

© Sputnik / Lola ĐorđevićRed ispred kovid ambulante
Red ispred kovid ambulante - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
Pratite nas
Epidemiolog Radmilo Petrović ocenjuje da bi posle praznika broj zaraženih na dnevnom nivou mogao dostići i 30.000 i poziva ljude da nose maske a nevakcinisane da se što pre vakcinišu. Petrović upozorava da je kod medicinskog osoblja došlo do zamora materijala i poručuje: Neka im je Bog u pomoći.
Epidemiološka situacija ponovo se pogoršava što pokazuju i gužve ispred kovid ambulanti širom Srbije. Juče je broj novoobolelih na dnevnom nivou bio iznad 5.000 a doktor Radmilo Petrović kaže da je nemoguće zaustaviti širenje omikrona.

Neka je lekarima Bog u pomoći

Brojke će u narednim danima sigurno biti iznad 10.000, 20.000 ili možda čak 30.000 zaraženih, smatra Petrović. Epidemiolozi tvrde da su na naplatu stigle proslave slava u decembru a da će novogodišnja okupljanja tek puniti kovid ambulante.
Epidemiolog Radmilo Petrović kaže za Sputnjik da će biti veliki pritisak na lekare ali da je olakšavajuća okolnost to što omikron ne daje teške simptome. Ipak pred nama je težak period, smatra epidemiolog.

„Apsolutno će za nas biti jako težak period zato što su nezgodno raspoređeni praznici. Prošlog meseca bio je Sveti Nikola čija je posledica ovaj rast broja zaraženih. Posle toga je bila Nova godina a novozaraženi će sutra ili prekosutra doći do bolnica, pa onda ide Božić. Imamo nedelju dana od praznika do praznika, tako da će se udvostručavati broj i biće mnogo obolelih. Ali neka mojim kolegama doktorima i medicinskim sestrama u ambulantama i bolnicama bude Bog na pomoći kako će da izdrže sve to. I oni su ljudi, to je zamor materijala, oni su premoreni a kako će izdržati ovo – ne znam“, upozorava Petrović.

Nije vreme za turizam – maska glavu čuva

Petrović dodaje da nije vreme za slavlje i uživanje već za uzdržanost od odlazaka na Kopaonik, Vrnjačku Banju, Zlatibor i ostale turističke Meke. Ističe da bi trebalo nositi masku jer ona spasava glavu pa bi oni koji nisu vakcinisani trebalo što pre da se vakcinišu.
„Ali, kome to dokazati? U kafanama, restoranima, marketima, niko masku ne nosi. Svi idu kao da korona nikad nije postojala, to je tolika nedisciplina da je strašno. Mi smo nedisciplinovan narod i teško je s nama izaći na kraj. Lako je Japancima, oni su navikli da nose maske“, kaže Petrović.

Sledi „skriveniji talas“

Na konstataciju da se omikronom zaražavaju i u zemljama koje nisu imale organizovana okupljanja epidemiolog odgovara da je omikron soj lako prenosiv i da mala količina virusa izaziva oboljenje.
„Doduše, ne tako teško, a taj koji se zarazio nema jaku kliničku sliku. Moći će tu malu kijavicu ili nelagodnost, malaksalost, umor da pripiše slavlju od Nove godine i takvih će biti mnogo i daj bože da bar stvorimo imunitet. Ali oni mogu da šire virus i to ne valja. Biće mnogo skriveniji ovaj talas“, ocenjuje Petrović.
Dodaje da je teško prognozirati koliko bi ovaj talas mogao da traje a lekari poručuju da je najvažnije da se ljudi sa simptomima jave na vreme, testiraju i dobiju adekvatnu terapiju.
Inače, po nalogu ministra zdravlja Zlatibora Lončara pojačan je rad svih kovid ambulanti. To podrazumeva da je angažovan maksimalan broj zdravstvenih radnika i trijažnih ambulanti, a od četvrtka, 6. januara, prijemno-trijažna ambulanta u Gradskom zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu na Zvezdari ponovo počinje da radi u kovid sistemu.
Istraživanje omikron varijante virusa korona u Južnoafričkoj Republici - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
SVET
SZO se oglasila o soju B.1.640.2
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala