- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija protiv spoljnog mešanja u unutrašnje stvari Kazahstana: Predsednik Tokajev usmeren na dijalog

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaKremlj, Moskva
Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
Pratite nas
Kremlj se protivi bilo čijem spoljnom mešanju u unutrašnje stvari Kazahstana i smatra da će vlasti zemlje uspeti same da izađu na kraj sa unutrašnjim problemima, izjavio je portparol ruskog predsednika. Ministarstvo spoljnih poslova poručuje da se Moskva, kao i predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, zalaže za mirno regulisanje situacije.
Prema rečima Peskova, Kazahstan se nije obratio Rusiji za pomoć zbog nereda koji su izbili u zemlji.
„Nisu nas kontaktirali. Uvereni smo da naši kazahstanski prijatelji mogu samostalno da reše svoje unutrašnje probleme“, istakao je Peskov, napominjući da je važno da se niko spolja ne meša.
S tim u vezi, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da se Moskva zalaže za mirno regulisanje situacije u Kazahstanu putem dijaloga, a ne nereda.

Upravo na to su usmereni koraci predsednika Tokajeva za stabilizaciju situacije, operativno rešavanje postojećih problema, uključujući i one sadržane u legitimnim zahtevima demonstranata, napomenuo je ruski spoljnopolitički resor.

„Nadamo se što skorijoj normalizaciji situacije u zemlji sa kojom Rusiju vezuju odnosi strateškog partnerstva i savezništva, bratski kontakti“, navodi se na sajtu MIP-a.
Ministarstvo dodaje je u kontaktu sa ruskim predstavništvima u Kazahstanu.
„Situacija oko naših diplomatsko-konzularnih predstavništava je mirna. Prema postojećim informacijama, među državljanima Ruske Federacije koji se nalaze u Kazahstanu nema povređenih“, navodi se u saopštenju.
Nastavljamo da pomno pratimo razvoj događaja, dodaje Ministarstvo.

Protesti u Kazahstanu

U kazahstanskom gradu Alma Ata jutros su nastavljeni sukobi demonstranata i policije. Demonstranti su upali u zgradu uprave (akimata). Policija koristi gumene metke za razbijanje okupljenih.
Protestne akcije u Kazahstanu počele su prvih dana nove godine. Stanovnici gradova Žanaozen i Aktau izašli su na mitinge protestujući zbog dvostrukog poskupljenja tečnog naftnog gasa, što je Ministarstvo energetike obrazložilo činjenicom da su od 1. januara cene počele da se formiraju na elektronskim berzama na osnovu ponude i potražnje.
Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev potpisao je ukaz o uvođenju vanrednog stanja u Almatinskoj oblasti. Ukazom je uveden i policijski čas od 23 do 7 ujutru. Tokajev je naložio da se formira komisija za proučavanje situacije, a ona je 4. januara objavila da je spremna da ispuni glavni zahtev demonstranata i smanji cene gasa. Međutim, protesti su se proširili i na druge gradove. U Alma Ati su se 4. januara uveče sukobili demonstranti sa policijom koja je upotrebila gas i šok bombe.
Zgrada Saveta Federacije Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
RUSIJA
Rusija: Situacija u Kazahstanu – unutrašnja stvar zemlje; Ankara: Važna stabilnost zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala