- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Situacija u Kazahstanu – unutrašnja stvar zemlje; Ankara: Važna stabilnost zemlje

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaZgrada Saveta Federacije Rusije
Zgrada Saveta Federacije Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
Pratite nas
Situacija u Kazahstanu je isključivo unutrašnja stvar zemlje, važno je izbegavati krajnosti i sačuvati jedinstvo nacije, izjavio je zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov. Iz Ankare poručuju da veruju da će Kazahstan prevazići krizu.

„Trenutna situacija je isključivo unutrašnja stvar Kazahstana. Nama prijateljskom narodu možemo samo da poželimo da izbegne ekstreme i izađu iz te situacije sa očuvanim osećajem jedinstva nacije, što je crta koja ga je oduvek odlikovala“, odgovorio je Kosačov na pitanje ruskih medija kakvi su izgledi za pomoć Moskve u cilju regulisanja sukoba u Kazahstanu.

Šta kažu u Turskoj

Nemire u toj zemlji prokomentarisalo je i Ministarstvo spoljnih poslova Turske.
Ankara pomno prati dešavanja u Kazahstanu, naglasio je turski spoljnopolitički resor.

„Pomno pratimo akcije protesta koje su počele 2-3. januara, a koje su se završile jutrošnjom ostavkom vlade. Veliki značaj pridajemo stabilnosti prijateljskog Kazahstana. Naša nada je mir i spokoj bratskog kazahstanskog naroda. U potpunosti smo uvereni da će rukovodstvo zemlje prevazići krizu. Verujemo zdravom razumu Kazahstanaca i nadamo se skoroj normalizaciji situacije“, navodi se u saopštenju.

MIP dodaje da želi brz oporavak „kazahstanskoj braći koja su povređeni tokom protesta, među kojima i pripadnici snaga bezbednosti“.
Podsetimo, u kazahstanskom gradu Alma Ata jutros su nastavljeni sukobi demonstranata i policije. Demonstranti su upali u zgradu uprave (akimata). Policija koristi gumene metke za razbijanje okupljenih.
Protestne akcije u Kazahstanu počele su prvih dana nove godine. Stanovnici gradova Žanaozen i Aktau izašli su na mitinge protestujući zbog dvostrukog poskupljenja tečnog naftnog gasa, što je Ministarstvo energetike obrazložilo činjenicom da su od 1. januara cene počele da se formiraju na elektronskim berzama na osnovu ponude i potražnje.
Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev potpisao je ukaz o uvođenju vanrednog stanja u Almatinskoj oblasti. Ukazom je uveden i policijski čas od 23 do 7 ujutru. Tokajev je naložio da se formira komisija za proučavanje situacije, a ona je 4. januara objavila da je spremna da ispuni glavni zahtev demonstranata i smanji cene gasa. Međutim, protesti su se proširili i na druge gradove. U Alma Ati su se 4. januara uveče sukobili demonstranti sa policijom koja je upotrebila gas i šok bombe.
Demonstracije u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
SVET
Cena gasa trese Kazahstan, predsednik obećava: Vlast neće pasti!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala