- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predsednik Kazahstana prihvatio ostavku vlade posle nemira zbog poskupljenja goriva

© Sputnik / Kamshat AbdirayymDemonstracije u Kazahstanu
Demonstracije u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
Pratite nas
Predsednik Kazahstana Kasim-Džomart Tokajev prihvatio je ostavku vlade nakon što je poskupljenje goriva u zemlji izazvalo nemire u kojima je povređeno skoro 100 policajaca. Tokom jučerašnjeg protesta u Kazahstanu uhapšeno je više od 200 ljudi.
„Pokrenuti su pretkrivični postupci u 13 slučajeva nasilja nad predstavnicima vlasti, zbog huliganstva i napada na zgrade državnih organa“, saopštila je pres-služba MUP-a, dodajući da je više od 200 demonstranata uhapšeno tokom protesta.
Ističe se da je policija preduzela mere predviđene zakonom u cilju sprečavanja kršenja javnog reda i osiguravanja bezbednosti i mira.
Međutim, u neredima je, kako precizira resor, povređeno 95 policajaca i oštećeno 37 službenih automobila, a određene grupe građana blokirale su saobraćaj. Samo u blizini zgrade akimata (regionalne administracije) Alma Ate ima najmanje desetak spaljenih i razbijenih policijskih automobila.
Kako se dodaje, u Alma Ati, Šimkentu i Tarazu demonstranti su pokušali da napadnu akimat, razbijali prozore i vrata na zgradama. „Bilo je slučajeva da je masa koristila kamenice, štapove, suzavac i molotovljeve koktele“, saopštila je pres-služba.
Situacija u Alma Ati jutros je mirna i uobičajena, putevi su prohodni i javni prevoz se odvija normalno.
Sada je Trg republike u Alma Ati obezbeđen vojnim oklopnim vozilima, a komunalne službe uklanjaju posledice nereda. Mobilni internet i dalje ne radi u gradu.

U razgovoru sa vršiocima dužnosti članova privremenog kabineta, Tokajev je naredio i njima i guvernerima provincija da ponovo uspostave kontrolu nad cenama tečnog gasa (TNG) i plasmana benzina, dizela i druge važne robe široke potrošnje.

Takođe je naredio vladi da izradi zakon o ličnom bankrotu i razmotri zamrzavanje cena komunalija i subvencionisanje stanarine za siromašne porodice. Tokajev je rekao da se situacija popravlja u gradovima i mestima u kojima su organizovane demonstracije nakon što je proglašeno vanredno stanje koje je uključivalo policijski čas i ograničenje kretanja.
Podsetimo, na protestima u utorak policija je na centralnom trgu u Alma Ati u samoodbrani upotrebila šok bombe i suzavac na demonstrante kojih je bilo oko 1000 i potisnula ih sa trga. Predsednik Kasim Žomart Tokajev pozvao je narod na mudrost. U gradu je uvedeno vanredno stanje.
Početkom godine stanovnici gradova Žangaozen i Aktau, koji se nalaze u Mangistauskoj oblasti na zapadu zemlje gde se eksploatiše nafta, izašli su na proteste zbog dvostrukog povećanja cena tečnog naftnog gasa. Kako je saopštilo Ministarstvo energetike Kazahstana, od 1. januara cene se formiraju na berzama na osnovu ponude i potražnje. Tokajev je naložio da se formira komisija koja je analizirati situaciju.
Demonstracije u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
SVET
Sukobi policije i demonstranata u prestonici Kazahstana: Bačene šok bombe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala