- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sukobi policije i demonstranata u prestonici Kazahstana: Bačene šok bombe

© Sputnik / Tabыldы KadыrbekovDemonstracije u Kazahstanu
Demonstracije u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Pratite nas
Na centralnom trgu u Alma Ati policija je upotrebila šok bombe i suzavac na demonstrante. Predsednik Kasim Žomart Tokajev poziva narod na mudrost.
Kako javlja dopisnik Sputnjika sa lica mesta, policija je upotrebila specijalna sredstva u samoodbrani i potisnula demonstrante sa trga kojih je bilo oko 1000.
U gradu je uvedeno vanredno stanje.
Nešto ranije, predsednik republike Kasim Žomart Tokajev obratio se naciji zbog talasa protesta koji su prvih dana nove godine zapljusnuli Kazahstan usled naglog rasta cena gasa.
Predsednik je pozvao narod na mudrost i da ne podležu provokacijama spolja i iznutra.
"Pozivi da se napadaju civilni i vojni objekti su protivzakoniti.To je prekršaj za koji sledi kazna. Vlast neće pasti, ali nam je potreban, ne sukob, već uzajamno poverenje i dijalog“, rekao je Tokajev.
Prema rečima Tokajeva, na kartu je stavljeno blagostanje Kazahstanaca i mesto države u savremenom svetu.
"Sve legitimne molbe i zahtevi sa vaše strane biće pažljivo razmotreni, doneće se odgovarajuće odluke. Sutra će biti održan radni sastanak o svim ovim pitanjima", zaključio je predsednik.
U najvećim gradovima u Kazahstanu ne rade mesindžeri i društvene mreže. Mobilni operateri su potvrdili da su veze loše, ali navode da to nema nikakve veze sa protestima.
Početkom godine stanovnici gradova Žangaozen i Aktau, koji se nalaze u Mangistauskoj oblasti na zapadu zemlje gde se eksploatiše nafta, izašli su na proteste zbog dvostrukog povećanja cena tečnog naftnog gasa. Kako je saopštilo Ministarstvo energetike Kazahstana, od 1. januara cene se formiraju na berzama na osnovu ponude i potražnje. Tokajev je naložio da se formira komisija koja je analizirati situaciju.
Demonstracije u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
SVET
Cena gasa trese Kazahstan, predsednik obećava: Vlast neće pasti!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala