- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Božićna poruka mitropolita Joanikija

© Foto : Sputnjiku ustupila Mitropolija crnogorsko-primorskaMitropolit Joanikije
Mitropolit Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je da se nagomilani problemi u Crnoj Gori mogu riješiti jedino bratskim dijalogom, međusobnim razumijevanjem i uvažavanjem.
Mitropolit Joanikije je, u božićnoj poruci, istakao da će taj dijalog biti uspješan ukoliko se, u skladu sa Jevanđeljem Hristovim, svi budemo odrekli, makar koliko je to neophodno, svoje sujete, uvredljivosti, zlopamćenja i sebičnosti, pokazujući dobru volju i spremnost da opšti interes stavimo iznad svoga pojedinačnog.
„Usrdno se molimo da sve one koji su na najvećim državnim položajima Bog prosvijetli mudrošću, istrajnošću i dobrotom, da zajedničkim naporima časno obavljaju svoje dužnosti koje im je narod povjerio i Crnu Goru ispune mirom, pravdom, znanjem, radom i sveopštom sigurnošću“, kazao je mitropolit Joanikije.
Mitropolit je pozvao da se braća i sestre objedine u duhovnoj radosti i međusobnom miru i ljubavi, da se bratski razgovaraju i dogovaraju, dijele odgovornost sa bližnjima za kvalitet života od porodice kao osnovne ćelije društva do škole, svih važnih institucija i države. Pozvao je i da se umnože molitve za sve bolesnike koji boluju od korona virusa i od drugih teških bolesti, kao i za ljekare i medicinsko osoblje, i da, kako je naveo, podnesemo ovo iskušenje hrišćanski i sa nadom da će Gospod dati brzo izbavljenje.
„Ovaj Božić proslavljamo skromno i molitveno, raspoređujući svete službe u većem broju hramova i u različitim terminima, da bi na takav način što više izašli u susret svima vjernima i izbjegli veća okupljanja u isto vrijeme na jednom mjestu. Uvjereni smo da ćemo ovim postupkom doprinijeti suzbijanju opasne epidemije korona virusa. Umnožimo, draga braćo i sestre, svoje usrdne molitve za sve bolesnike koji boluju od pomenutog virusa i od drugih teških bolesti, pomolimo se takođe za ljekare i medicinsko osoblje, koji se, izlažući sebe opasnosti kao na bojnom polju svakodnevno hrabro bore za spasenje ljudskih života. Podijelimo sa njima i sa svima bližnjima cjelokupnu odgovornost, teškoće i ograničenja koje nam nameće opasnost sveopšte epidemije”, rekao je Joanikije.
Kako je naglasio, u našem duhovnom nasljeđu imamo divni narodni običaj da se pred Božić sa svima izmirimo u ime Hrista koji nas je izmirio i sa Bogom i sa ljudima.
„Punoća vremena (Gal 4, 4) nastala je onog momenta kada je Bog ušao u ovaj svijet, upravo na Božić, da sve tokove svijeta i ljudskog života ispuni vječnim smislom. Tako i naša djela, stvaranje, umno i duhovno usavršavanje, pravedna borba, a nadasve praštanje, dobrota i ljubav prema bližnjima dobijaju punoću smisla u Hristu. Zato izbavljeni od beznađa i besmisla sa neiskazanom radošću i blagodarnošću proslavljamo rođenje Spasitelja svijeta“, navodi se u poruci mitropolita.
Kako je dodao, ljepota i slava praznika rođenja Hristovog preliva se u život hrišćanskih porodica.
„Ta radost nas preporađa, miri i izgrađuje. Sa ovim molitvenim mislima i željama, draga djeco duhovna, srdačno vam čestitamo spasonosni praznik Rođenja Hristovog kome se raduju nebo i zemlja. Neka se ta radost trajno nastani u srcima vašim“, naveo je mitropolit Joanikije.
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
DRUŠTVO
Poslanica patrijarha Porfirija: Virus je opomena čoveku da se vrati zapovestima Božjim /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala