- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Borelj poručuje iz Ukrajine: Sukob u Donbasu na ivici eskalacije

© AP Photo / Aris OikonomouVisoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.  - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
Pratite nas
Sukob u Donbasu ponovo bi mogao da se pogorša, a Ukrajina i EU imaju za cilj da se situacija stabilizuje diplomatskim putem, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj nakon posete Donbasu.

„Sada je sukob u Donbasu na ivici eskalacije. Trenutno rastu tenzije čak i u pogledu evropske bezbednosti. Rusija gomila trupe i oružje duž ukrajinske granice... Bezbednost Evrope i bezbednost Ukrajine – jer je Ukrajina deo Evrope – pitanje je koje se pre svega tiče Ukrajinaca i Evropljana“, rekao je Borelj, prenosi televizija „Dom“.

On je naglasio da EU izražava snažnu podršku Ukrajini po pitanju rešavanja situacije u Donbasu putem pregovora, te je dodao da EU koordinira svoje stavove sa SAD i NATO kada je reč o rešavanju sukoba u Ukrajini.
„Ovde smo da bi smo pre svega istakli punu podršku EU teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Ukrajine. Ovde smo da zajedno radimo na deeskalaciji situacije. Glavno pitanje koje nas brine i naš glavni cilj je smanjenje napetosti. To treba da se odvija kako putem pregovora koji će se održati u najskorije vreme, tako i davanjem odlučnih izjava o našoj podršci Ukrajini, o tome da idemo s Ukrajinom rame uz rame“, istakao je šef evropske diplomatije.
Takođe je precizirao da EU nastavlja da pruža Ukrajini političku, finansijsku u ekonomsku podršku, te da joj je od 2014. godine obezbeđeno preko 17 milijardi evra.

Pregovori Rusije i SAD

Borelj smatra da EU treba da učestvuje u pregovorima Rusije i SAD, jer su na njihovom dnevnom redu evropska pitanja i tema Ukrajine.
„Ako Rusija želi da razgovara onda, naravno, treba organizovati dijalog... Ako tamo budu pitanja koja se tiču bezbednosti u Evropi, onda Evropljani treba da budu deo tih pregovora. Agenda koju je predložila Rusija sadrži pitanja koja se tiču bezbednosti u Evropi, kao i bezbednosti Ukrajine, između ostalog. Stoga ne treba govoriti da smo mi nezadovoljni tim bilateralnim pregovorima. Smatram da ne bi bila dobra ideja da ako Rusija predlaže da se vodi razgovor da se od njega odustane. Međutim, mi Evropljani treba da budemo deo tih pregovora, ako se pitanje tiče Evrope“, precizira on.
Podsetimo, Borelj je danas posetio kontakt-liniju u Donbasu zajedno sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrijem Kulebom. Obišli su kontrolni punkt „Stanica Luganska“ i razgovarali su sa graničarima.
U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.
Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
SVET
Borelj: Nismo neutralni posmatrači pregovora s Rusijom; Poseta Ukrajini uključuje i Donbas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala