- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Borelj: Nismo neutralni posmatrači pregovora s Rusijom; Poseta Ukrajini uključuje i Donbas

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
Pratite nas
Evropska unija ne može da bude neutralna strana u okviru pregovora o garancijama bezbednosti koji će se voditi između SAD, NATO i Rusije, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
„Unija ne može da bude neutralni posmatrač pregovora“, rekao je Borelj, prenosi „Fajnenšel tajms“.
Podsetimo, pregovori će se voditi na tri koloseka. Prvi sastanak biće između SAD i Rusije 10. januara u Ženevi, potom, dva dana kasnije sledi sastanak Saveta Rusija-NATO u Briselu a 13. januara u Beču susret predstavnika Rusije i OEBS.

Borelj u poseti Ukrajini

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU boravi u poseti Ukrajini od 4-6. januara.
Kako je sam rekao, ne namerava da za to vreme pokreće pitanje „Severnog toka 2“.
„Cilj moje posete je da se usredsredim na političku situaciju i bezbednost Ukrajine... Što se tiče ‘Severnog toka 2’ odluka je u rukama nemačkog regulatora“, rekao je Borelj za poljsku agenciju PAP na pitanje da li će ruski gasovod biti na njegovoj agendi u Kijevu.
Evropski zvaničnik je rekao i da tokom posete namerava da poruči da Evropa „veoma podržava“ Ukrajinu i da je Brisel blizak partner Kijeva koji se čvrsto zalaže za očuvanje suvereniteta te bivše sovjetske republike.
Inače, za danas je predviđeno da Borelj poseti Donbas zajedno sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom.
U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine navodi se da će Borelj i Kuleba posetiti demarkacionu liniju u Lugansku.
Za Kulebu je to jedna od mera za obuzdavanje Rusije.
„Posetu treba tumačiti kao deo paketa mera obuzdavanja. Poseta je pravovremena i izraz je konkretne podrške Ukrajini i solidarnosti sa Ukrajincima koji žive u zoni borbenih dejstava u Donbasu“, rekao je Kuleba za agenciju Ukrinform.
Podsetimo, u poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.
Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.
Predsednici SAD i Rusije, Džozef Bajden i Vladimir Putin, na sastanku u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
RUSIJA
Putin poručio Bajdenu: Rusija će se u ovoj situaciji ponašati onako kako bi se ponašale SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala