- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Berlin i Vašington imaju različite stavove po pitanju isporuke oružja Ukrajini

© AP Photo / Efrem LukatskyUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
Pratite nas
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je da SAD i Nemačka imaju različite stavove kada je reč o isporuci naoružanja i vojne opreme Ukrajini.

„Dozvolite mi da jasno preciziram da imamo svoj, drugačiji stav po pitanju isporuka oružja Ukrajini“, izjavila je Berbokova na pres-konferenciji nakon sastanka u Vašingtonu sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Blinken je pre toga rekao da će SAD nastaviti da pružaju vojnu pomoć Ukrajini narednih nedelja i meseci, te da mogu da povećaju isporuke u slučaju eskalacije. Kako je dodao, američki predsednik Džo Bajden saopštio je to i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Rešavanje situacije u Ukrajini

Nemačka ministarka je takođe saopštila da Nemačka i SAD insistiraju na potrebi političkog rešavanja situacije na granici Ukrajine, te da je Berlin uveren da pitanja koja se tiču evropske bezbednosti treba rešavati uz učešće EU.

„Jedini izlaz iz te krize je dijalog i mi smo jednoglasni u tome“, istakla je Berbokova, dodajući da ne postoji alternativa političkom rešenju situacije, te da „to treba preneti ruskoj vladi“.

Nemačka, kao i SAD, smatra da postupci Rusije, koji narušavaju suverenitet Ukrajine, „treba da imaju ozbiljne posledice“, precizirala je ministarka.
Takođe je dodala da „nikakve odluke koje se tiču evropske bezbednosti ne mogu da se rešavaju bez učešća evropskih partnera u pregovorima“.
Blinken je odgovorio da SAD nameravaju da obezbede potpuno učešće Evrope u predstojećem dijalogu sa Rusijom o regionalnoj bezbednosti.
Podsetimo, u decembru je ministar odbrane Ukrajine Aleksandar Reznjikov optužio vladu Nemačke da je sprečila da Kijev nabavi puške velikog kalibra za uništavanje bespilotnih letelica preko Agencije NATO-a za podršku i nabavku.
U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i bivša nemačka kancelarka Angela Merkel, 2019. godina - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
RUSIJA
Nemački mediji: Merkelova lično blokirala isporuku oružja Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala