- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemački mediji: Merkelova lično blokirala isporuku oružja Ukrajini

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i bivša nemačka kancelarka Angela Merkel, 2019. godina
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i bivša nemačka kancelarka Angela Merkel, 2019. godina - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2021
Pratite nas
Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel lično je blokirala isporuku naoružanja Ukrajini preko NATO-a, piše nemački tabloid „Bild“, pozivajući se na izvore.
Kako se navodi u članku, u maju je Berlin iskoristio pravo veta i blokirao isporuke američkih pušaka „Baret“ i litvanskih pušaka za uništavanje dronova koje je Kijev već platio.
Izvor „Bilda“ navodi da je vlada Merkelove ubedila Holandiju da podrži tu odluku kako se ne bi stekao utisak da je Berlin „jedini protivnik prodaje“.
List podseća da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u avgustu ove godine lično molio Merkelovu tokom njene posete Kijevu da ukine zabranu isporuka oružja. Međutim, tadašnja kancelarka je, prema rečima izvora prisutnog na sastanku, „ledenim glasom“ rekla da je to „isključeno“.
Precizirano je da je Berlin tek krajem novembra ukinuo veto na isporuku pušaka protiv dronova Kijevu, ali su isporuke američkih pušaka i dalje blokirane.
Ranije je ministar odbrane Ukrajine Aleksandar Reznjikov optužio vladu Nemačke za to da je sprečila da Kijev nabavi puške velikog kalibra za uništavanje bespilotnih letelica preko Agencije NATO-a za podršku i nabavku.
Kako je istakao, Kijev će tražiti da nabavi naoružanje u okviru bilateralnih sporazuma sa saveznicima, na primer sa SAD, Velikom Britanijom, Litvanijom i Francuskom.
Ranije je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da se Ukrajina pumpa naoružanjem, kao i da zapadne zemlje prebacuju u Ukrajinu militante pod maskom instruktora.
Zastave Ukrajine i SAD na vojnim vežbama u Lavovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
RUSIJA
NATO ima nove planove za Ukrajinu — i sprema za to elitne jedinice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala