- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Američki ambasador u BiH: „Ovo je upozorenje, nastavićemo“

Erik Nelson - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
Pratite nas
Američki ambasador u BiH Erik Nelson izjavio je danas da se uvođenjem sankcija SAD srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku „ističe posvećenost američke administracije Zapadnom Balkanu“ i „pozivaju na odgovornost oni koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum i učestvuju u koruptivnim aktivnostima“.
Nelson je naveo da su današnje akcije SAD „upozorenje onima koji bi mogli biti pretnja suverenitetu BiH“ i da „destabilišuće delovanje Dodika i njegova korumpiranost predstavljaju pretnju stabilnosti BiH, ali i cele regije“.
Američki ambasador je u video izjavi objavljenoj na Fejsbuk stranici ambasade, takođe, rekao da korupcija predstavlja egzistencijalnu pretnju za BiH.
„Nastavićemo da analiziramo koje su dodatne sankcije neophodne da bi se borilo protiv endemske korupcije koja podriva potencijal ove zemlje“, rekao je Nelson.
On je istakao da će SAD „bez oklevanja delovati protiv onih koji se bave korupcijom, destabilizacijom i podelama na račun građana BiH, kao i protiv onih koji omogućavaju ili pomažu ovakvo ponašanje sopstvenim aktivnostima i aktivnostima kompanija i poslovnih subjekata koje koriste“.
Govoreći o sankcijama Stejt departmenta poslaniku u parlamentu BiH iz Pokreta demokratske akcije Mirsadu Kukiću i bivšem predsedniku Vrhovnog sudskog i tužilačkog saveta BiH Milanu Tegeltiji, Nelson je izjavio da su oni svojim delovanjem „podrivali vladavinu zakona i poverenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese“.
Ministarstvo finansija SAD uvelo je danas sankcije Miloradu Dodiku zbog, kako tvrde, njegovih „koruptivnih aktivnosti“ i „pretnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH“, kao i Alternativnoj televiziji (ATV) iz Banjaluke, za koju se tvrdi da je pod kontrolom Dodika.
Sankcije predviđaju blokadu imovine i interesa koji se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u posedu ili pod kontrolom američkih građana.
„I Dodik i Tegeltija i Kukić su svi besramno zloupotrebili svoj položaj za sopstveno bogaćenje, za bogaćenje svojih porodica i političkih istomišljenika, te mreža podrške koje koriste“, rekao je ambasador SAD, preneo je Tanjug.
Ministarstvo finansija SAD u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
REGION
Amerika uvela sankcije Miloradu Dodiku i banjalučkoj Alternativnoj televiziji
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
REGION
„Ako misle da će me ovako disciplinovati grdno se varaju“: Dodik o američkim sankcijama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala