- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Amerika uvela sankcije Miloradu Dodiku i banjalučkoj Alternativnoj televiziji

© AP Photo / Jacquelyn MartinMinistarstvo finansija SAD u Vašingtonu
Ministarstvo finansija SAD u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
Pratite nas
Kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri američkom Ministarstvu finansija uvela je sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i banjalučkoj Alternativnoj televiziji zbog, kako se navodi, aktivnosti i pretnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH.
Na internet stranici američkog Ministarstva finansija objavljeno je da se ovim postupkom ukazuje na posvećenost administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena da se ukaže na odgovornost onih koji, između ostalog, „narušavaju stabilnost zapadnog Balkana kroz korupciju i pretnju mirovnim sporazumima“.
Dodik je narušio institucije BiH pozivom za povraćaj ovlašćenja i pokretanje stvaranja paralelnih institucija u Republici Srpskoj“, dodaje se u saopštenju.
Prema njihovom mišljenju, Dodikova, kako se ocenjuje, retorika podela oslikava napore da ostvari ove političke ciljeve.
U saopštenju se navodi da ti postupci „narušavaju Dejtonski mirovni sporazum, stabilnost, suverenost i teritorijalni integritet BiH i samim tim širu regionalnu nestabilnost“, preneo je portal RTRS.

Američke sankcije i za Milana Tegeltiju

Ministarstvo spoljnih poslova SAD objavilo je da su na listu ekonomskih sankcija stavljeni i bivši predsednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) BiH Milan Tegeltija i predsednik Pokreta demokratske akcije i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Mirsad Kukić zbog, kako je navedeno, njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti i da im je zabranjen ulazak u ovu zemlju.
Za Tegeltiju je rečeno da je, koristeći funkciju predsednika VSTS, učestvovao u koruptivnim radnjama koje su uključivale korišćenje političkog uticaja i službenog položaja za ostvarivanje lične koristi, kao i da postoje verodostojne informacije da je iskoristio svoj položaj da bi ostvario korist u zamenu za mešanje u sudski proces i manipulisanje imenovanjima na pravosudne funkcije, kao i zapošljavanjem na druge javne pozicije.
Kukić je, navodi se, koristeći funkciju direktora javnog preduzeća Rudnik „Banovići“ i poslanika u Parlamentarnoj skupštini, učestvovao u koruptivnim radnjama koristeći svoj politički uticaj i službeni položaj za ostvarivanje lične koristi, kao i da je zloupotrebio javna sredstva za ličnu korist i mešao se u odluke o zapošljavanju i imenovanjima da bi ostvario političku korist.
„Ovim stavljanjem na listu Tegeltiji i Kukiću onemogućava se ulazak u SAD. Svojim delovanjem podrivali su vladavinu zakona i poverenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese, mir i prosperitet za građane Bosne i Hercegovine“, navodi se u saopštenju Ambasade SAD u BiH.
Ministarstvo spoljnih poslova SAD na listu je uvrstilo i Tegeltijinu suprugu Tijanu, kojoj je ovom odlukom onemogućen ulazak u SAD.
„Svim ovim merama stavljanja na listu ponovno se potvrđuje posvećenost SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, vladavini zakona i demokratskim institucijama i boljoj budućnosti za građane BiH. Ostali lideri i subjekti koji su povezani s korumpiranim i destabilizujućim akterima takođe mogu biti predmet mera koje će Vlada SAD preduzimati u budućnosti“, dodaje se u saopštenju iz Ambasade SAD u Sarajevu.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
REGION
Dodik o američkim sankcijama: „Pokazuju njihovu nemoć“
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
REGION
Dodik: S jednim malim Miloradom Dodikom obračunava se cela Amerika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala