- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Godina Novaka Đokovića — svet je pozdravio „ranjenog lava“

© AP Photo / Luca BrunoNovak Đoković slavi pobedu na Završnom turniru u Torinu
Novak Đoković slavi pobedu na Završnom turniru u Torinu - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Pratite nas
22. maja 1999. godine slavio je 12. rođendan uz vesti da je širom Kosova i Metohije ispaljeno 100 projektila, da su granatirani Makiš i Borča. Novak Đoković je usled tog bombardovanja skrivajući se u podrumu razvijao jedan san – da bude najbolji. Dve decenije kasnije napisao je istoriju tenisa uprkos povredama, pritiscima i strašnim rivalima.
Godina je počela u znaku pandemije korona virusa i novog mučenja za organizatore teniskih turnira širom sveta.
Negde je bilo manje, negde više, a negde nije ni bilo publike, ali gotovo je svuda bilo Novaka Đokovića koji je sezonu završio sa novih pet titula.

Godina kralja

Počelo je u Australiji, kada je Novak na prvom Grend slemu u sezoni došao do rekordne devete titule. U finalu je savladao Danila Medvedeva uprkos kvalitetu ruskog asa i uprkos povredi.
Novak je na melburnskom betonu kao ranjeni lav trčao i stigao do pehara noseći se sa teškim rivalima, ali i povredom stomačnog mišića.
Nakon trofeja sa Australijan opena, odbrojavanje je moglo da počne. Osmog marta Đoković je ušao u 311. nedelju koju provodi kao prvi igrač sveta čime je oborio rekord Rodžera Federera (310) i postao teniser sa najviše nedelja na vrhu.
Tokom naredna dva turnira u Monte Karlu i Beogradu Novak je ispao u ranim fazama od Danijela Evansa i Aslana Karaceva, ali nije ga to omelo da nastavi pohod na istoriju.
Sledeći je bio Masters u Rimu gde je Đoković morao da igra dva meča u jednom danu. Kiša je nemilosrdno padala u „večnom gradu“ pa je četvrtfinalni meč Novaka Đokovića i Stefanosa Cicipasa u nekoliko navrata prekidan.
Kada je konačno uspeo da slomi otpor Grka, Novak je imao samo par sati odmora do susreta sa Lorencom Sonegom. Ponovo je u glavnom gradu Italije srpski as pokazao da je od čelika i uspeo je da dođe do finala u kojem je ipak slavio daleko odmorniji Rafael Nadal.
Inspirisan je Đoković stigao u Beograd gde iz drugog pokušaja uspeo da dođe do titule. Bio je to jedan od emotivnijih trenutaka u sezoni kada se na obali Dunava u srcu srpske prestonice najbolji teniser sveta podigao pehar.
Bila je to uvertira za stavljanje tačke na komentare i pitanja da li će Novak prestići svoja dva najveća rivala Rafaela Nadala i Rodžera Federera po broju Grend slem titula.
© Sputnik / Lola ĐorđevićNovak Đoković ljubi trofej Beograd opena
Novak Đoković ljubi trofej Beograd opena - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
Novak Đoković ljubi trofej Beograd opena
Usledio je Rolan Garos, a najveća prepreka na putu do titule bio je Nadal, kralj Pariza koji je na tom Grend slemu imao već 13 trofeja. Novakova glad bila je veća od Rafinog rekorda, pa je tako Španac već posle finala pakovao kofere za Španiju. Novak je u finalu ponovo imao epski duel sa Cicipasom, ali je posle neverovatnog preokreta slavio.
Grk je vodio 2:0 u setovima, a onda je pariski vazduh probudio zver u Đokoviću koji je uspeo da osvoji trofej i tako oborio novi rekord jer je jedini teniser koji je po najmanje dva puta osvojio svaki od četiri Grend slem turnira.
Usledio je jedan od najvažnijih turnira u sezoni. Britanci su sa nestrpljenjem čekali da ponovo zvižde najboljem teniseru sveta koji je uprkos navijanju protiv njega uvek isticao da je trofej sa Vimbldona njegov najveći san.
Novak je gledao finale Vimbldona 1992. godine prvi put,a 19 godina kasnije podigao je prvi trofej na Grend slemu u Londonu. Posle skoro tri decenije od trenutka kada je gledao prvi meč Đoković je po šesti put postao šampion Vimbldona.
Ne čujem vas“, sa prstom uz uvo povikao je Novak navijačima u finalu Vimbldona u kojem je savladao Matea Beretinija, italijanskog tenisera.
Trofej sa Vimbldona označio je izjednačenje rekorda sa Nadalom i Federerom po broju Grend slemova. Ali, pored toga značio je i tri vezana Grend slema u sezoni, pobedu u duelu sa publikom, pritiskom i svemu što ga je pratilo na istorijskom putu.
Nakon Vimbldona Novak je na sebe stavio ogroman teret. Hteo je da osvoji Kalendarski Grend slem krunisan zlatom sa Olimpijskih igara.
Otputovao je u Tokio gde se borio i u singl i u dubl konkurenciji. Želja je bila prevelika, umor je ovoga puta zadržao kontrolu nad srpskim divom. Aleksandar Zverev srušio je san Srbiji i pobedio Novaka u polufinalu Olimpijskih igara.
Žal je bila ogromna pa zbog toga Đoković nije uspeo da savlada ni Pabla Karenja Bustu u borbi za bronzu.
Nažalost, Novak nije uspeo da savlada emocije i pritiske do US opena gde je stigao do finala u kojem je Medvedev naplatio poraz iz Australije.
Đoković je izgubio, ali je Amerika ustala i pozdravila teniskog kralja.

Vetar sa svih strana

Rekordi, pritisci, osmesi, suze, borba, jedna godina i jedan čovek koji je napisao istoriju sporta koji je nastao u 19. veku.
Postigao je neverovatne uspehe, ali tu činjenicu većina zaboravi kada mu se na listu doda još neki cilj.
Novak ove sezone kao da je imao spisak obaveza koje treba čekirati jednu po jednu, a uz to mu nije sipano dovoljno goriva.
Tako se veliki deo javnosti ponašao prema najboljem teniseru sveta. Naređao je tri Grend slema, ali onda je se čekala odluka da mora da igra za Srbiju na Olimpijskim igrama, ali i da ne propusti US open.
Pred odlazak u Tokio, Novak je ponosno pevao himnu i čuvao zastavu na majici brižno kao dete omiljenu igračku, međutim i sam je naglasio da su Olimpijske igre turnir gde se pritisak oseća jače nego bilo gde.
„Olimpijske igre nosi pritisak, očekivanja i emocije koji se razlikuju od ostalih turnira, ja to vrlo dobro znam, jer sam iskusio u prošlosti“, rekao je Đoković.
Aleksandar Zverev srušio je srpski san i zaustavio Novaka u polufinalu, a u borbi za bronzu eliminisao ga je Pablo Karenjo Busta.
Da je Đoković mentalno najjači teniser na turu dokazala je i odluka da posle iscrpnih Olimpijskih igara gde je takođe odustao i od dubla ode na US open i pojuri Kalendarski Grend slem.
Sa sve boljom igrom, bio je i veći pritisak na Novakovim leđima. Američka publika nikada nije znala da stane uz njega, pa je na teren izlazio „sam protiv svih“.
Kada je stigao do finala sa druge strane je bio Danil Medvedev koji je želeo svoj prvi Grend slem trofej toliko jako da u tome nije mogao da ga spreči ni Novak.
Tada je Amerika shvatila. Novak je izgubio i zaplakao pred publikom. Te suze bile su znak da je pritisak pobedio, ali je hrabrom lavu kruna ostala na glavi.
Oboreno je mnogo rekorda i bez tog jednog trofeja i javnost je razumela te suze. Novak Đoković je čovek od krvi i mesa i Amerika je morala da shvati da i mentalna gromada poznaje slanu kap na obrazu.
Na kraju, ponovo je bio prvi kada je došao kraj sezone i ponovo je mogao da ode u zagrljaj porodici koja mu je nedostajala tokom cele sezone dok je svet bio gladan nemogućih želja.

Treći front

Đoković je vodio bitku i na još jednom frontu. Sa Vasekom Pospišilom je 2020. godine osnovao organizaciju „PTPA“ koja je za cilj imala da pomogne slabije rangiranim teniserima koji su usled pandemije korona virusa bilo u problemu jer su zarađivali neuporedivo više od kolega koji su rangirani na vrhu.
Organizacija je nastala u trenutku kada je ATP pokušao da usvoji 30-godišnji plan, bez da Novak dobije odgovore na postavljena pitanja.
Plan se odnosio na razvoj tenisa, ali je bio nedefinisan. Poznato je da se bavio zdravljem igrača, stanjem, pravničikim stvarima, ali nije do kraja razrešen svaki segment.
Đoković i Pospišil kritikovali su sprovođenje nedovršenog plana, ali ATP nije odgovorio rešenjem već komentarom da je Novaka organizacija način da se „tenis podeli i fragmentira“.
Đoković je pred kraj sezone otkrio da organizacija nije dostigla željeni nivo uspeha, ali da on i ostali članovi imaju volje i žele da nastave borbu.
„PTPA još nije na mestu na kom želimo da bude, u smislu dugoročnih ciljeva. Pred nama je još dug put. Očekujem da se brzo nametnemo kao sistem i kao struktura u teniskom eko sistemu. Možda su mediji ili igrači očekivali da sve ide brže, ali to nije moguće“, objasnio je Novak.
Sa druge strane, Pospišil, njegov kolega i prijatelj, oštro je kritikovao ATP i objasnio da ta organizacija sputava Novakovu i njegovu ideju.
„Postoji mnogo sukoba. Igrice su postale veoma prljave sa ATP-em. Stvari koje sam čuo da govore o nama i šta pokušavamo da uradimo i šta radimo u pozadini jednostavno lažu. Ono što sam čuo, ATP pokušava da započne sopstvenu turneju laži. Kažu da plaćamo igrače da se prijave kod nas. To samo pokazuje koliko se plaše da igrači imaju reč, glas. Oni su potpuno monopolizovali sport. Uradili su neverovatan posao da održe kontrolu, a to je nanelo veliku štetu sportu“, zaključio je Pospišil.
Borbe su se vodile na tri fronta, a Đoković nije izgubio nigde, već mu je samo neka bitka izmakla iz ruku, ali to je samo bitka ne i rat.
Australijski teniser Nik Kirjos tokom meča protiv Dominika Tima na Australijan openu 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
SPORT
Vraća se Novakov najveći „neprijatelj“: Napraviću šou
Đoković i Fric - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
SPORT
Đoković: Neki ljudi mi i dalje ne veruju
Grigor Dimitrov tokom meča sa Aslanom Karacevim - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
SPORT
Sramota Novakovog prijatelja — lagao da nema vizu, Bugarska zbog njega izbačena iz Australije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala