- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mitropolit Joanikije: Ne vidim razlog za nepotpisivanje Temeljnog ugovora

© Sputnik / Radoje PantovićVladika Joanikije
Vladika Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je da ne vidi razlog zašto Temeljni ugovor Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore ne bi bio potpisan.
„Ne mogu da govorim o rokovima, kada bi moglo da dođe do potpisivanja ugovora. Ono što je bitno jeste da crkva živi i sa i bez ugovora, ali ponavljam to je jedno civilizacijsko dostignuće i ne vidim nikakav razlog zašto bi se ta inicijativa prekinula i zašto se Temeljni ugovor ne bi potpisao“, rekao je Joanikije.
U pravnom pogledu, taj dokument je važan, ukazao je u intervjuu za RTV Nikšić mitropolit crnogorsko-primorski.
„Sigurno je da bi naš položaj bio još bolje definisan, jer bi država i crkva usvojile zajednički dokument o međusobnom uvažavanju i podeli nadležnosti. Kao na primer što je regulisano sa rimokatoličkom crkvom. To treba svakoj civilizovanoj državi“, naveo je mitropolit Joanikije.

„Ne želimo da se mešamo u poslove Vlade“

Odgovarajući na pitanja kakav je danas odnos aktuelne vlasti u Crnoj Gori i Mitropolije crnogorsko-primorske, Joanikije je rekao da i jedni i drugi imaju svoje obaveze i nadležnosti.
„Mi ne želimo da se mešamo u poslove Vlade. Imamo korektnu saradnju. Vidimo nedostatke i probleme u današnjoj vlasti, ne želimo da doprinosimo produbljivanju već postojeće političke krize u Crnoj Gori. Neka političari sami rešavaju svoje probleme, neka nađu rešenje“, kazao je mitropolit.
Preporučuje da se vodi ozbiljan, odgovoran i konstruktivan dijalog, da se bave narodom i da im prioritet bude da učine nešto za taj narod koji predstavljaju.
„Ne bih ja mogao da savetujem političare šta da rade i kako da postignu dogovor. Mi imamo suviše posla u svojoj nadležnosti. Ne pada nam na pamet da se još opterećujemo politikom, osim da se bavimo uređenjem odnosa crkve i države“, dodao je Joanikije.
S obzirom na to da su na snazi nove epidemiološke mere u Crnoj Gori, zbog porasta broja inficiranih virusom korona, mitropolit poručuje da ako nas ovo vreme upućuje na skromnost i na skromno proslavljanje Badnjeg dana i Božića, neće time naša vera oslabiti, preneo je portal RTCG.
„Ona će kroz tu skromnost ojačati. Da se svi obradujemo Hristovom rođenju, da njegova toplina uđe u naša srca, da nas objedini, izmiri. To je ono što želimo i sebi i svim ljudima dobre volje. I onima koji misle kao mi i onima koji drugačije razmišljaju. Svima želimo radost i milost, blagoslov i sve najlepše u prazničnim božićnim danima“, naglasio je Joanikije.
Vladika bački Irinej Bulović - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
REGION
Vladika Irinej Bulović: Ne verujem da će Temeljni ugovor biti potpisan dok je Krivokapić premijer
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
REGION
Krivokapić se oglasio o Temeljnom ugovoru
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala