- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vladika Irinej Bulović: Ne verujem da će Temeljni ugovor biti potpisan dok je Krivokapić premijer

© SputnikVladika bački Irinej Bulović
Vladika bački Irinej Bulović - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Vladika bački Irinej Bulović izjavio je da Temeljni ugovor SPC i Vlade Crne Gore verovatno neće biti potpisan dok je na njenom čelu Zdravko Krivokapić koga je označio i kao glavnog krivca što ugovor još nije potpisan.
On je označio crnogorskog premijera kao glavnog krivca za nepotpisivanje Temeljnog ugovora.
„Nažalost, Temeljni ugovor nije potpisan. Lično i ne verujem da će biti potpisan dokle god dr Zdravko Krivokapić bude premijer Crne Gore. On je svojom taktikom 'hoću-neću' i 'korak napred-dva nazad', isključivo 'zaslužan' za dosadašnje nepotpisivanje Temeljnog ugovora. Prema njegovoj konfuznoj i zamagljujućom formulaciji- namerno, čini mi se, tako sročenoj, ispada da on nije 'ni luk jeo ni luk mirisao' već da Sinod u Beogradu (opet taj omraženi, a toliko poželjni Beograd) ne želi da ga potpiše. Ugovor je, kako kaže, "usaglašen sa svim zahtevima koji proizilaze iz prakse prethodno definisanih ugovora sa Svetom Stolicom i Jevrejskom zajednicom", a Sinod ga ipak "još razmatra". Orvelovski, nema šta: samo istini i neistini zameniš mesta, pa teraš dalje", rekao je vladika Irinej.

„Prevario patrijarha u Patrijaršiji“

Vladika bački je u intervjuu "Pečatu" naveo kako je premijer Krivokapić prevario patrijarha Porfirija 27. maja kada je u Patrijaršiji trebalo da se potpiše već usaglašeni Temeljni ugovor.
On je kazao da je ugovor, posle višekratnog razmatranja od strane Svetog Sinoda SPC i Vlade Crne Gore, bio usaglašen i obostrano prihvatljiv.
„Sam premijer Krivokapić je potom najavio svoj dolazak u Patrijaršiju kako bi patrijarh srpski i on potpisali taj usaglašeni Ugovor, da bi stigavši u Patrijaršiju, izjavio nešto sasvim drugo - da nije došao da potpiše Ugovor nego da patrijarhu i Sinodu prenese pozdrave verujućeg naroda Crne Gore". Toliko o njegovoj besi ili tvrdoj reči, a što se tiče pozdrava verujućeg naroda Crne Gore, dovoljno je zameniti samo jednu jedinu reč - reč verujućeg rečju radnog - i sve će nam zazvučati kao poznato“, rekao je vladika Irinej.
Od tada pa nadalje, kako je kazao, Krivokapićeve nove izjave su po pravilu potirale jedna drugu.
„A najsvežija prispela varijanta glasi da Vladi Crne Gore neke stavke iz već usaglašenog Ugovora ipak nisu bile po volji, te ih je ona izmenila, i to bez ikakve konsultacije sa Sinodom, i tako revidirani ili oktroisani Ugovor poslala Sinodu kao tekst za potpisivanje. Poruka, dakle, glasi: nećemo da potpišemo već usaglašeni Ugovor, ali hoćemo da potpišemo i Sinodu nudimo na potpisivanje nikad usaglašavani, sa naše strane jednostrano prerađivani i dorađivani tekst Ugovora", rekao je vladika Irinej.
On je upitao Vladu Crne Gore zašto SPC nije ponudila isti Ugovor kao Vatikanu, Islamskoj i Jevrejskog zajednici.
„Sve u svemu, nijedan Sinod i nijedan poglavar Crkve ne može sebi dozvoliti da uzme učešća u ovakvoj ili sličnoj igri bez granica, tj., tačnije kazano, ne može nikome dozvoliti da se na ovaj način poigrava njime. Ali naša sveta Crkva je, hvala Bogu, po svojoj prirodi i iz iskustva, vična strpljenju i trpljenju. Zato će ona čekati, i ako Bog da, dočekati neke normalnije preduslove i neke nove ljude, pa onda sa radošću i blagodarnošću Bogu, u bratskoj slozi i ljubavi, potpisati obostrano prihvatljiv, korektan, pravičan i častan Ugovor“, naveo je vladika Irinej, preneo je B92.
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
REGION
Krivokapić izjavio zašto bi Vlada Crne Gore u junu mogla da podnese ostavku
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
SRBIJA
Patrijarh Porfirije: Ono što je za Rimokatoličku crkvu Vatikan, to je za nas Kosovo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala