- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Horor sa hepiendom – Danac je pobedio smrt i ponovo trči za loptom

© AP Photo / Wolfgang RattayDrama tokom utakmice Danske i Finske
Drama tokom utakmice Danske i Finske - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
Pratite nas
Kristijan Eriksen je apsolutni sportski heroj za 2021. godinu! Danski reprezentativac doživeo je kliničku smrt na terenu tokom utakmice Evropskog prenstva sa Finskom, da bi uz ogromne napore lekara uspeo da preživi i da se u potpunosti oporavi. Majstor u kopačkama nedavno je napustio Inter, ali nije rekao zbogom fudbalu jer je počeo da trenira.
Kada nosite desetku na leđima onda je jasno koliki ste majstor i da imate fudbal u malom prstu. To je upravo slučaj sa 29-godišnjim Kristijanom Eriksenom, koji je tokom bogate karijere branio boje Ajaksa, Totenhema, Intera, ali mu je jedan događaj promenio život.
Bio je 12. jun 2021. godine i ništa nije ukazivalo na horor sa hepiendom koji se dogodio na velelepnom stadionu Parken u Kopenhagenu. Igrao se 42. minut kada se Eriksen samo srušio na travu i momentalno je bilo jasno da se nešto loše, jako loše dešava.
Ekspresno su fudbaleri Danske i Finske napravili takozvani „živi zid“ kako bi zaštitili privatnost kolege da jezive slike ne bi obišle svet. U situaciji kada bi se mnogo odsekli, ruke im se „vezale“ i ne bi znali kako da reaguju, kapiten Danske Simon Kjaer reagovao je herojski.
Prvi je pritrčao do Eriksena koji je već tada bio bez svesti, okrenuo ga je na stranu i izvadio mu jezik kako se ne bi ugušio. Započeo je čak i oživljavanje, posle čega se udaljio i prepustio lekarima da urade najteži mogući posao. Na sreću uspeli su, dok je Kjaer bio uz Eriksenovu suprugu. Scene su bile jezive, slike su obišle planetu koja je zanemela.
Tih nekoliko minuta trajalo je kao večnost, slutilo je na najgori mogući scenario i nešto što bi lako moglo da odloži kompletno Evropsko prvenstvo koje je tek počelo.
Ipak, munjevita reakcija Kjaera i lekara uticali su na to da Kristijan Eriksen preživi, a njegovo srce je posle korišćenja defibrilatora nastavilo da kuca. Ubrzo se oglasio i iz bolnice i utakmica koja je prekinuta je nastavljena.
Šok je bio ogroman, Danci su navodno bili ucenjeni od strane UEFA da odigraju taj meč što je kasnije otkrio njihov legendarni golman Peter Šmajhel.
I izgubili su, ali su bili pobednici što su uopšte izašli na teren i što je njihov najbolji fudbaler pobedio najvažniju utakmicu u životu.
„Kada smo svi stali oko njega u tom trenutku smo se plašili da gledamo kako umire. Još pamtim šta smo svi šaputali ili mislili u našim glavama. 'Molim te, izvuci se iz ovoga i preživi', izjavio je Polsen za nemački Skaj i nastavio.
„Kada sam ponovo na snimku pogledao kako je sve izgledalo i šta se izdešavalo tog dana emocije su proradile. Bilo je teško jer se odmah setiš svega. Sve se vrati. Hvala Bogu što je ispalo ovako pa svi možemo da pričamo manje više normalno o tome, jer je suštinski pozitivna priča. Mnogo ljudi je umrlo kada se našlo u Kristijanovoj situaiciji. Imao je sreće što se desilo na meču i što je imao medicinsku pomoć na raspolaganju. Lekari su pravovremeno reagovali i uspeli su da ga vrate“, istakao je Poulsen.
Usledio je težak period za desetku Danske, ali ništa nije preče i važnije od toga što je ostao živ i što je mogao ponovo da bude uz svoju porodicu.
Kristijanu Eriksenu je ugrađen defibrilator koji prati rad njegovog srca za koje se i dalje ne zna zbog čega je prestalo da kuca na kratko, a kako u Italiji ne može da se igra fudbal sa defibrilatorom, Inter je posle nekoliko meseci bio primoran da raskine ugovor sa njim.
Ipak, postoji velika verovatnoća da će Kristijan Eriksen nastaviti da trči za loptom i da će to činiti na najvišem nivou. Pominjao se čak i Ajaks kao njegov novi-stari klub, ali od toga nema ništa, pa je danas u međuvremenu počeo da trenira sa švajcarskim trećeligašem Kjasom, prethodno je trenirao u Danskoj sa Odenseom.
„Zaista smo srećni što Kristijan Eriksen trenutno radi na formi na našim terenima“, rekao je sportski direktor danskog kluba.
Najvažnije je da je fudbal tog 12. juna 2021. godine dobio nazad Kristijana Eriksena koji je pobedio utakmicu života, a Evropsko prvenstvo je nastavljeno i odigrano je do kraja uprkos hororu sa Parken stadiona i ludovanju virusa korona.
Roni Brunsvajk - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
SPORT
„Junak“ godine: Sa poternice Interpola – na fudbal! /foto/
Srpski reprezentativac Dušan Tadić - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
SPORT
Majstor magične „levice“ za Sputnjik: Godina iz snova, a Srbija kao pečat – desila se magija!
Dejan Rambo Petković - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
SPORT
Kako se kalio Rambo /video/
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala