- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Majstor magične „levice“ za Sputnjik: Godina iz snova, a Srbija kao pečat – desila se magija!

© Sputnik / Lola ĐorđevićSrpski reprezentativac Dušan Tadić
Srpski reprezentativac Dušan Tadić - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
Pratite nas
Dušan Tadić, najbolji fudbaler Srbije za 2021. godinu, kapitenski je poručio u novogodišnjem intervjuu za Sputnjik da je kucnuo čas da Orlovi konačno prođu grupu na Svetskom prvenstvu što je do sada bila samo misaona imenica.
Lider Srbije i Ajaksa koji je ispisao istoriju holandskog fudbala po broju asistencija u Erediziviji, pričao je i koliko je teško, ujedno lepo i obavezujuće nositi desetku nacionalnog tima i amsterdamskog kluba, ali i ko je zadužen za njegov nesvakidašnji stajling, interesantne zelene boje.
Nije imao dovoljno ruku Dušan Tadić da ponese sve pehare koje je osvojio u 2021. godini od kojih je poslednji u nizu bila Zlatna lota Fudbalskog saveza Srbije. Titula sa Ajaksom, nagrada za najboljeg igrača, priznanje za najboljeg asistenta u istoriji Eredivizije, izboren plasman sa Srbijom na Svetsko prvenstvo, kao i osmina finala Lige šampiona sa „kopljanicima“ i to na dominantan način šest od šest u grupnoj fazi.
© Foto : Petar MilovanovićDušan Tadić Zlatna lopta
Dušan Tadić Zlatna lopta  - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Dušan Tadić Zlatna lopta
Godina iz snova za momka rođenog u Bačkoj Topoli pre 33 godine. Teško da je mogao lepšu da zamisli i da poveruje da će mu na terenu, sve ko od šale polaziti za nogom. Koliki god da ste majstor nemoguće je uvek ostvariti zacrtani cilj, jer gomila spoljnih faktora utiče na to, ali u slučaju Dušana Tadića godina na izmaku bila je savršena na poslovnom planu.
Koliko je teško nositi sve te silne pehare, a koliko je zapravo obavezujuće?
- Velika obaveza i podstrek za dalji rad. Nešto što me dodatno motiviše da težim da pružim više, da idem dalje još bolje i jače, priznao je Tadić za Sputnjik na startu novogodišnjeg razgovora posle svečane dodele Zlatne lopte.
Ispisali ste istoriju holandskog fudbala sa najviše asistencija, ujedno ste oborili i svetski rekord koji je bio u vlasništvu Lionela Mesija sa 36 uspešnih dodavanja, vi ste imali jedno više. Kruna je stigla u vidu het-trika Zlatnih lopti FSS posle plasmana na Mundijal. Posebna godina za vas...
- Jeste, godina iz snova zaista. Kako na individualnom, tako i na timskom planu. Ređali su se uspesi sa reprezentacijom i klubom. Liga šampiona i nokaut faza, dok je plasman na Mundijal sa mojom voljenom Srbijom pečat na sve dobro i lepo. Stvarno sve što se izdešavalo ima neko posebno mesto u mom srcu i definitivno moram da se složim s konstatacijom da je godina iz snova.
Počnimo od odlaska na Svetsko prvenstvo iz pakla Lisabona. Vaš gol za izjednačenje, pa ona asistencija Mitroviću u 90. minutu za muk na Da Lužu. Nije mogla bolja režija da ispadne...
- Uf, šta bih rekao što već nisam. Neverovatni momenti, strašan scenario i naravno ostvaren cilj svih ciljeva – plasman na Svetsko prvenstvo.
Dolazak Dragana Stojkovića Piksija, prema mišljenju mnogih, najbolje desetke u istoriji jugoslovenskog fudbala, poklopio sa renesansom u Vašoj igri i igri Srbije. Koliko znače njegovi saveti i sloboda u igri koju vam pruža?
- Mnogo! Zato što se kreativni i inteligentni ljudi savršeno razumeju. Eto, otkako je došao Piksi došla je sreća, magija, desila se radost, radost nacije. Svi uživaju da gledaju reprezentaciju, a mi igrači uživamo da igramo za nacionalni tim. Smejemo se, rezultati ne izostaju, a to je najveća zasluga selektora. Svima nam je lepo, ugodno se osećamo i jedva čekamo naredno okupljanje. Složni smo kao grupa, držimo se zajedno i to je isto jako bitno. Ponosan sam na sve, samo tako treba da nastavimo.
Postoji li improvizacija na terenu, kada prekršite neki od dogovora sa selektorom iz svlačionice?
- Naravno, on nam to i dozvoljava – da jednostavno uživamo na terenu. Ne govori nam selektor: 'uradi ovo ovako, ono onako'. Ne, naprotiv. Pusti nas da uradimo kako mi to vidimo, a prethodno nam usadi u glavu da on i svi ostali veruju u nas. Da imamo kvalitet, daje nam korisne savete, ali nas pre svega pusti da uživamo na terenu. Onda se mi prepustimo i sve ide kao po loju.
Koliko Srbija može na Mundijalu? Piksi je davao prilično optimistične izjave tokom kvalifikacija i nigde nije pogrešio. Sada je rekao da ne sme da otkriva koji nam je domet u Kataru, znate li na šta je tačno mislio? Da li je vreme da prođemo grupu?
- Ja se nadam. Mi moramo i hoćemo da postavimo takve ciljeve. Nećemo da se zadovoljavamo malim stvarima, hoćemo da pucamo na visoko. Jer, to zaslužujemo i evo dobro nam ide kada je tako. Tako i treba da razmišljamo, da budemo ambiciozni. Konačno je došao čovek koji tako razmišlja, usadio je nama igračima da verujemo i nacija je povratila veru. Ne interesuje selektora ko je na drugoj strani, mi se pitamo, mi hoćemo da pobeđujemo, bez obzira na to ko je protivnik.
Postoje li uopšte limiti ove Piksijeve Srbije?
- Videćemo šta su nam limiti, mislim da ne postoje. Bitno je da verujemo, idemo dalje, hoćemo još, hoćemo više. Samo treba da se prepustimo i da uživamo, da nastavi da nas krasi sloga, zajedništvo, ostalo će doći samo po sebi.
Srpski fudbaler Dušan Tadić - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
SPORT
„U Srbiji sam se navikao na bombe“ – Tadića nisu uplašili holandski huligani /video/
Apostrofirali ste da Srbi kada se ujedine, ne može im niko ništa. Takođe ste nedavno istakli da su vas NATO bombe iz 1999. godine ojačale... Koliko vas je to izgradilo kao čoveka i olakšalo da budete danas to što jeste?
- Jeste, sigurno da me je izgradilo kao ličnost. Stvarno sam srećan na svoje detinjstvo i ponosan sam što dolazim iz malog mesta kao što je Bačka Topola. Malo, ali toplo mesto. Naravno i porodica nosi velike zasluge u tome, kako su me odgajali. Ponosan sam što sam odrastao u Srbiji i mislim da mi je to mnogo pomoglo. U Holandiji sam tačno osetio koliko mi je značilo sve to što sam prošao u Srbiji, očvrsnulo me je i ojačalo.
Gde će Dušan Tadić provesti praznike, da li je konačno ugrabio malo vremena za sebe i porodicu zbog silnih obaveza koje nosi sa sobom fudbal na najvišem nivou?
„Biću u Srbiji. Imam nekoliko slobodnih dana pa ću ih provesti sa porodicom u Topoli i na Zlatiboru“, zaključio je najbolji fudbaler Srbije u 2021. godini koji je za kraj otkrio da je on sam svoj „krojač“, da supruga nije bila zadužena za nesvakidašnji stajling.
Dušan Tadić - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
SPORT
Urnebesan komentar srpskog kapitena: „Stativi želim brz oporavak“ /foto, video/
Mateja Milovanović - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2021
SPORT
Rođen u Holandiji, birao grb Srbije, a sada će igrati sa majstorom Tadićem
Dušan Tadić - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2021
Ljubav kapitena Srbije i najvrednijeg „tanjira“ na svetu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala