- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zastava EU uklonjena sa Trijumfalne kapije

CC0 / Pixabay/Gerhard Bögner / Trijumfalna kapija u Parizu
Trijumfalna kapija u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
Pratite nas
Zastava Evropske unije uklonjena je sa Trijumfalne kapije nakon protesta konzervativnih političara. Kancelarija predsednika Emanuela Makrona saopštila je francuskim medijima da je plava zastava sa 12 zlatnih zvezdica uklonjena u nedelju „u skladu sa planiranim rasporedom“.
Državni sekretar za evropska pitanja Klement Bon takođe je negirao da je skidanje zastave povezano sa reakcijom konzervativaca.
„Ponosan sam što je ovaj simbol prikazan ispod Trijumfalne kapije“, rekao je on.
Konzervativni rivali francuskog predsednika Emanuela Makrona rekli su da je zastava EU ispod Trijumfalne kapije u Parizu napad na „francuski identitet“ i da je skinuta ubrzo nakon talasa besa.
Evropska zastava postavljena je ispod spomenika u novogodišnjoj noći kako bi se obeležio početak šestomesečnog predsedavanja Francuske Savetom Evropske unije, jednom od tela koja donose odluke u bloku. Francuska je preuzela tu ulogu po prvi put od 2008. Vladine zgrade i kulturne znamenitosti, uključujući Ajfelov toranj, katedralu Notr Dam i Luvr, za tu priliku su osvetljene plavom bojom.
Nekoliko desničarskih političara, uključujući Makronove rivale na predstojećim predsedničkim izborima zakazanim za april, reklo je da je nepoštovanje postavljati zastavu EU umesto francuske trobojke na Trijumfalnu kapiju, ratni spomenik pored Groba Neznanog vojnika, prenosi RT.
Valeri Pekres, predsednički kandidat Republikanske stranke, protestovala je protiv „brisanja francuskog identiteta“ i pozvala da se ukloni zastava EU. Marin le Pen, takođe kandidat i bivša liderka partije Nacionalno ujedinjenje, optužila je Makrona za „arogantan prezir (francuske) istorije“.
Nakon što je zastava skinuta, Le Penova je na Tviteru napisala da je uklanjanje zastave EU bila „lepa patriotska pobeda u zoru 2022.“, zahvalivši se „masovnoj mobilizaciji svih onih koji vole Francusku i Republiku“.
Zastave Francuske i EU - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
SVET
Francuska od danas predsedava Evropskom unijom
Francuski satirični časopis „Šarli ebdo“ - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
SVET
Francuski mediji: Putin dao Evropi poslednju šansu da se pomiri sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala