- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Francuska od danas predsedava Evropskom unijom

Zastave Francuske i EU - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
Pratite nas
Sa prvim danom 2022. Francuska je od Slovenije preuzela rotirajuće predsedništvo Savetom EU, koje će biti obeleženo predizbornom kampanjom za predsedničke izbore u aprilu i parlamentarne u junu.
Francuski predsednik Emanuel Makron, koji još nije objavio kandidaturu za drugi predsednički mandat, ali očekuje se da će to uskoro učiniti, brani se od optužbi protivkandidata da će predsedavanje koristiti u predizborne svrhe. Argument mu je taj da on nije birao kalendar i redosled rotirajućeg predsedništava.

Broj 13 za Francusku na čelu EU

Zbog izbora će većina događaja u Francuskoj vezana za predsedavanje biti u prva tri meseca kako se ne bi koristili u predizborne svrhe što je po francuskom zakonu zabranjeno.
Francuskoj, jednoj od šest zemalja osnivača EU, ovo je 13. predsedništvo, a zadnji put predsedavala je u drugoj polovini 2008.
Francuskim presedanjem započinje i novi predsednički trio, koji čine Češka, koja će predsedavati u drugoj polovini godine i Švedska u prvoj polovini sledeće godine. Predsednički trio uveden je sporazumom iz Lisabona kako bi se osigurao kontinuitet rada u Savetu EU. Trio određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program utvrđujući teme i glavna pitanja koja će Savet rešavati u narednih 18 meseci, prenosi "Jutarnji list".
“Oporavak, snaga, pripadnost”, slogan je koji je Francuska izabrala za polugodišnje vođenje Unije.

Oporavaka, snaga, pripadnost...

Suverenost Evrope ključna je formula francuskog predsedavanja i nju Makron stalno ponavlja još od govora na Sorboni 2017. godine.
"Ako bih u jednoj rečenici sažeo cilj ovoga predsedavanja, rekao bih da moramo da pređemo iz saradnje unutar naših granica u moćnu Evropu u svetu, potpuno suverenu, slobodnu da bira svoj put i gospodari svojom sudbinom," rekao je Makron na konferenciji za novinare 9. decembra na kojoj je predstavio prioritete predsedavanja.
Za Makrona suverena Evropa pre svega znači sposobnost upravljanja svojim granicama.
Zaštita granica je nužan uslov za sigurnost Evropljana, za suočavanje sa migrantskim izazovom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala