- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Gde ste vi, gospodo? Sve zastave moraju da se ujedine – za Srbiju!“ /video/

© SputnikSvetislav Pešić
Svetislav Pešić - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
Pratite nas
Svetislav Kari Pešić, legendarni košarkaški stručnjak, vratio se u Srbiju posle gotovo decenije i seo na klupu reprezentacije, a za Sputnjik je rekao da je u ovom trenutku najbitnije da cela država stane uz nju.
Pešić je doneo velike radosti ljubiteljima košarke na prostoru Jugoslavije, osvojivši Evropsko i Svetsko prvenstvo, što su uspesi čiji odjek i dalje prati reprezentaciju Srbije.
„Još uvek se mi gledamo kao Jugoslavija, svi rezultati koje smo pravili kao Jugoslavija pripisuju se nama i mi to ne treba da odbijemo i da se stidimo jer su naši treneri i igrači bili tu. Kada nas tako gledaju imaju dodatnu motivaciju kada dođu u Beograd. To je nešto novo za nove igrače, ali bolje je da to sada dožive nego kasnije“, naveo je Pešić.
Današnje vreme donosi slobodu za sumnju u svakoga, pa i u vrhunske autoritete, ali Pešić kaže da nema problem sa tim – samo ako su kritike praćene prethodnom podrškom.
„Ti koji pitaju što ovaj nije došao i od toga prave naslove, ja bih preporučio njima da dođu kada igra reprezentacija Srbije, da dođu da podrže. Ako im se nešto nije dopalo, neka to kritikuju, taman posla, ali da ne govorimo o kultu reprezentacije, a nemamo punu halu.“
Pešić je potom obrazložio šta prema njegovom stavu znači kult.
„Šta znači kult? Ko je reprezentacija? Reprezentacija su trenerski štab, medicinski štab, igrači, KSS, klubovi, svi ostali... Kada reprezentacija igra, sve zastave moraju da se ujedine u jednu zastavu i Zvezde i Mege i Partizana i FMP i Dinamika i Borca... Onda možemo da govorimo o kultu reprezentacije, a ne da govorimo da su naši vrhunski igrači zaboravili šta je kult reprezentacije. Kao navijači treba da podržimo reprezentaciju, drugu nemamo, to je jedina. Možeš da navijaš za Zvezdu, Partizan, Bajern, Barselonu, kakav je život a da nemaš svoj klub, ali kad dođe reprezentacija, to treba da bude drugi osećaj. Zahvaljujem se publici koja je došla na utakmicu sa Letonijom, publika se digla na noge, dala je energiju i mi se zahvaljujemo“.
Priče o tome koga ima, a koga nema u reprezentaciji Pešić želi da ostavi po strani i uputio je još jednu poruku navijačima.
„Imali smo loše iskustvo u kvalifikacijama za Olimpijske igre, država je pokrila troškove organizacije i utakmica protiv Italije – nema nikoga?! I onda analizirate zašto nije došao Jokić, Bogdanović... Gde ste vi, gospodo? Pošto njih nema, onda ste vi tu, dođite podržite! Nama je podrška važna, ne smetaju nam kritike, to je sastavni deo, meni lično to ne smeta, ali hajde dođi u dvoranu!“
Srpski tim je pod Pešićevim vođstvom upisao po pobedu i poraz na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, a u februaru njegov sastav očekuju dueli sa Slovačkom.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
SPORT
Sedam čuda „malog od Srbije“
Dejan Rambo Petković - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
SPORT
Kako se kalio Rambo /video/
Jovana Preković - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
SPORT
Jovana i Roksanda za Sputnjik: Razgovor s dekom, plivanje s „ajkulama“ i – tri zlata za Srbiju!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala