- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

LNR: Ukrajinska vojska zauzela školu u Donbasu – u toku opremanje položaja i dovlačenje snaga

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVojnik tokom vežbi Narodne milicije LNR
Vojnik tokom vežbi Narodne milicije LNR  - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
Pratite nas
Oružane snage Ukrajine opremaju vatrene položaje u seoskoj školi koju su zauzele u blizini linije razgraničenja u Donbasu, izjavio je portparol Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike Ivan Filiponenko.

„Prema podacima meštana sela Valujsko, proteklih dana je nastavljeno raspoređivanje štaba taktičke jedinice nacionalista i opremanje vatrenih položaja u učionicama seoske škole tog naselja, koju su ukrajinski nacionalisti zauzeli 27. decembra“, upozorio je on.

Portparol Narodne milicije ističe da je oko zgrade registrovan veliki broj vozila sa naoružanim ljudima, opremom za artiljerijsko izviđanje, „osmatranje i određivanje ciljeva, kao i radio-stanicama“.
„Činjenica da Kijev koristi zgradu škole u selu za razmeštanje štaba borbene jedinice i kontrolnog punkta za ukrajinsku artiljeriju je najgrublje kršenje sporazuma o prekidu vatre i flagrantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava“, zaključio je Filiponenko.
Ranije je oficir pres-službe Narodne milicije LNR Aleksandar Mazejkin izjavio da su u Donbas stigli ukrajinski diverzanti sa ciljem organizovanja provokacija. U Donjecku su tada upozorili da su ukrajinske snage bezbednosti rasporedile haubicu i borbeno pešadijsko vozilo u stambenim četvrtima Donbasa.
Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da ne isključuje mogućnost da ukrajinske vlasti spremaju novu vojnu operaciju u Donbasu.
Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.
Ukrajinski vojnici na liniji razgraničenja u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
RUSIJA
U Donbasu se „zahuktava“: Stigli ukrajinski diverzanti i borbena vozila – tvrde Donjeck i Lugansk
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala