- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Donbasu se „zahuktava“: Stigli ukrajinski diverzanti i borbena vozila – tvrde Donjeck i Lugansk

CC BY 2.0 / Ministry of Defense of Ukraine / Vadim Kovalov / War UkraineUkrajinski vojnici na liniji razgraničenja u Donbasu
Ukrajinski vojnici na liniji razgraničenja u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
Pratite nas
Oficir pres-službe Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike Aleksandar Mazejkin izjavio je da su u Donbas stigli ukrajinski diverzanti sa ciljem organizovanja provokacija. U Donjecku upozoravaju da su ukrajinske snage bezbednosti rasporedile haubicu i borbeno pešadijsko vozilo u stambenim četvrtima Donbasa.
„Registrovan je dolazak grupe pripadnika osmog zasebnog puka specijalaca Oružanih snaga Ukrajine 26. decembra na prednje položaje trećeg bataljona 79. brigade u blizini naselja Sčastje“ rekao je Mazejkin na brifingu.
S tim u vezi, precizirao je da je, na osnovu podataka Narodne milicije LNR, glavni zadatak grupe – organizacija provokacija.
Takođe je upozorio da ukrajinske snage bezbednosti dodatno opremaju položaje i postavljaju eksplozivne barijere na kontakt liniji. Mazejkin dodaje da je jedan pripadnik snaga bezbednosti Ukrajini teško ranjen tokom miniranja područja na periferiji grada Zolotoje u blizini linije razgraničenja u Donbasu. Kako kaže, do incidenta je došlo zbog nepoštovanja bezbednosnih zahteva.

LNR: Moguće oružane provokacije tokom praznika

On tvrdi i da ukrajinski novinari u saradnji sa ukrajinskom policijom pripremaju izrežirane radnje kako li optužili LNR za paljbu.
„Protivnik još jednom angažuje novinare medija koje kontroliše kako bi pripremio izrežirane materijale koji optužuju jedinice Narodne milicije za kršenje dodatnih mera za kontrolu i poštovanje režima primirja“, kaže Mazejkin.
Uzimajući u obzir tu činjenicu, ne isključujemo mogućnost da je ukrajinska policija zamislila da tokom novogodišnjih praznika izvede oružane provokacije u zoni nadležnosti 57. brigade Oružanih snaga Ukrajine, upozorio je on.

DNR: Ukrajinska borbena vozila u stambenim područjima Donbasa

U isto vreme, portparol Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike tvrdi da su ukrajinske snage bezbednosti rasporedile haubicu i borbeno pešadijsko vozilo BMP-2 u stambenim četvrtima u Donbasu.
„Rasporedili su samohodnu haubicu kalibra 122 milimetra 'Gvozdika', protivvazdušni raketni sistem 'Osa' u stambenom sektoru Verhnjetorecki i dva borbena pešadijska vozila BMP-2 u stambenoj četvrti Orlovka“, napomenuo je portparol.
Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da ne isključuje mogućnost da ukrajinske vlasti spremaju novu vojnu operaciju u Donbasu.
Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.
Ukrajinska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
RUSIJA
Donjeck: Hemijsko oružje dopremljeno američkim avionima u Ukrajinu u oktobru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala