https://lat.sputnikportal.rs/20220102/kako-se-zastititi-od-prehlade-ruska-doktorka-ukazuje-na-znacaj-boje-voca-i-povrca-1132989670.html
Kako se zaštititi od prehlade: Ruska doktorka ukazuje na značaj boje voća i povrća
Kako se zaštititi od prehlade: Ruska doktorka ukazuje na značaj boje voća i povrća
Sputnik Srbija
Kako se zaštititi od prehlade: Ruska doktorka ukazuje na značaj boje voća i povrća
2022-01-02T13:29+0100
2022-01-02T13:29+0100
2022-01-02T13:29+0100
rusija
rusija
ishrana
zdravlje
voće i povrće
ruski lekar
ruska medicina
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110252/08/1102520823_0:69:2000:1194_1920x0_80_0_0_ca3fad358ddfb9313869005662ede8e1.jpg
Prema njenim rečima, narandžasta boja je pokazatelj velike količine vitamina A i C, kojima su bogati šargarepa, mango, batat (slatki krompir), narandžasta paprika i kajsije.Voće i povrće žute boje puno je vitamina A i B. To je žuti paradajz i paprika, limun i ananas, kaže lekarka.Zelena boja, koju vidimo kod brokolija, avokada, jabuka, krastavaca i kivija, označava prisustvo luteina, gvožđa, kalcijuma, folne kiseline.Međutim, treba imati na umu da snažan imunitet ne obezbeđuje samo uravnotežena ishrana i ishrana bogata vitaminima, već i režim rada i odmora, kao i zdrav način života uopšte, zaključila je lekarka.
https://lat.sputnikportal.rs/20210922/blizi-se-zima-zasto-se-javlja-alergija-na-hladnocu-i-kako-da-je-sprecite-1130054239.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110252/08/1102520823_158:0:1842:1263_1920x0_80_0_0_48ec0a7adc6e14b560b9398c363df235.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
kako se zaštititi od prehlade: ruska doktorka ukazuje na značaj boje voća i povrća, zima, prehladam, ruska medicina, voće, povrće
kako se zaštititi od prehlade: ruska doktorka ukazuje na značaj boje voća i povrća, zima, prehladam, ruska medicina, voće, povrće
Kako se zaštititi od prehlade: Ruska doktorka ukazuje na značaj boje voća i povrća
Ruska doktorka Aljona Glušakova objasnila je koji proizvodi mogu da pomognu u očuvanju imuniteta na visokom nivou tokom zimskog perioda. Kako kaže, boja voća i povrća ukazuje na to koje supstance korisne za organizam ona sadrže.
„Na primer, crvena boja označava prisustvo likopena koji ima ulogu antioksidansa, odnosno omogućava sprečavanje upalnih procesa. Ima ga u lubenici, parajdazu, borovnici, crvenom grejpfrutu, cvekli i rotkvici, objasnila je ona.
Prema njenim rečima, narandžasta boja je pokazatelj velike količine vitamina A i C, kojima su bogati šargarepa, mango, batat (slatki krompir), narandžasta paprika i kajsije.
Voće i povrće žute boje puno je vitamina A i B. To je žuti paradajz i
paprika, limun i ananas, kaže lekarka.
Zelena boja, koju vidimo kod brokolija, avokada, jabuka, krastavaca i kivija, označava prisustvo luteina, gvožđa, kalcijuma, folne kiseline.
„Proizvodi plave i ljubičaste boje sadrže polifenole i bioflavonoide, koji povećavaju otpornost organizma na štetne uticaje okoline, jačaju krvne sudove, smanjuju emocionalnu razdražljivost, poboljšavaju san, raspoloženje i pamćenje“, rekla je Glušakova, napominjući da su to, između ostalog borovnice, ljubičasti kupus, smokve i crveni luk.
Međutim, treba imati na umu da
snažan imunitet ne obezbeđuje samo uravnotežena ishrana i ishrana bogata vitaminima, već i režim rada i odmora, kao i zdrav način života uopšte, zaključila je lekarka.