- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kako se zaštititi od prehlade: Ruska doktorka ukazuje na značaj boje voća i povrća

© Fotolia / Aleksandar MijatovicVoće i povrće
Voće i povrće - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
Pratite nas
Ruska doktorka Aljona Glušakova objasnila je koji proizvodi mogu da pomognu u očuvanju imuniteta na visokom nivou tokom zimskog perioda. Kako kaže, boja voća i povrća ukazuje na to koje supstance korisne za organizam ona sadrže.

„Na primer, crvena boja označava prisustvo likopena koji ima ulogu antioksidansa, odnosno omogućava sprečavanje upalnih procesa. Ima ga u lubenici, parajdazu, borovnici, crvenom grejpfrutu, cvekli i rotkvici, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, narandžasta boja je pokazatelj velike količine vitamina A i C, kojima su bogati šargarepa, mango, batat (slatki krompir), narandžasta paprika i kajsije.
Voće i povrće žute boje puno je vitamina A i B. To je žuti paradajz i paprika, limun i ananas, kaže lekarka.
Zelena boja, koju vidimo kod brokolija, avokada, jabuka, krastavaca i kivija, označava prisustvo luteina, gvožđa, kalcijuma, folne kiseline.
„Proizvodi plave i ljubičaste boje sadrže polifenole i bioflavonoide, koji povećavaju otpornost organizma na štetne uticaje okoline, jačaju krvne sudove, smanjuju emocionalnu razdražljivost, poboljšavaju san, raspoloženje i pamćenje“, rekla je Glušakova, napominjući da su to, između ostalog borovnice, ljubičasti kupus, smokve i crveni luk.
Međutim, treba imati na umu da snažan imunitet ne obezbeđuje samo uravnotežena ishrana i ishrana bogata vitaminima, već i režim rada i odmora, kao i zdrav način života uopšte, zaključila je lekarka.
Devojka sa krznom - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
DRUŠTVO
Bliži se zima: Zašto se javlja „alergija na hladnoću“ i kako da je sprečite
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala