- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Bora Čorba ekskluzivno otkriva, a nije za javnost: Tajne duboke države i Gejtsovo obećanje /Video/

© Sputnik / Aleksandar MilačićRok grupa Riblja Čorba
Rok grupa Riblja Čorba - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
Pratite nas
Ekskluzivno
Pripremite se, čućete nešto što do sada od „Riblje čorbe“ niste navikli, upozorava legendarni Bora Čorba na ulasku u studio u kome se krajem decembra privelo kraju snimanje novog albuma.
Iako tek stigao iz Ljubljane i u planiranom kratkom zadržavanju u Beogradu, slavni roker sa članovima benda rado je ugostio ekipu Sputnjika i privilegovao je da prva čuje nove pesme. Duhovit i raspoložen, Bora Đorđević u svom stilu objašnjava zašto je novi album i dalje - bez naslova.

„Nek crkne duboka država“ u prepoznatljivom Borinom stilu

„Radni naziv novog albuma bio je Dans Makabr (Mrtvački ples), preuzet motiv sa francuskih srednjevekovnih fresaka na kojima kosturi koji predstavljaju smrt igraju kolo sa popovima, sa seljacima, građanstvom. Hteo sam umesto kostura, umesto glava da primenim onaj stari štos sa albuma 'Istina' gde su na Ćele kuli bile naše glave, pa sam odustao od toga, jer je i to bilo malo morbidno, malo hevi. Setio sam se moga oca koji je učio strane jezike, i imao je knjigu 'Italijanski u sto lekcija', 'Nemački u sto lekcija', te rekoh neka se zove: Smrt u sto lekcija, a onda sam odustao od toga da se uopšte pominje smrt. Iako je album težak i crn kao i vreme u kome živimo, naći će se zgodan naslov, možda i: Dve gitare. To je pesma pokojnog Miše (Aleksića) koju smo izveli na Tašmajdanu na koncertu posvećenom njemu“, uvodi nas Bora u priču o novom albumu.
© Sputnik / Aleksandar MilačićRok grupa Riblja Čorba sa novinarkom Sputnjika Mašom Radović
Rok grupa Riblja Čorba sa novinarkom Sputnjika Mašom Radović - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Rok grupa Riblja Čorba sa novinarkom Sputnjika Mašom Radović
Nakon što smo odslušali „Dve gitare“, usledila je nova numera „Nek' crkne duboka država“, u prepoznatljivom Borinom stilu, aluzija na moćnu Ameriku i njenog novog predsednika. Na pitanje čime ga je do te mere isprovocirao Zapad, da mu posveti ovakvu pesmu, Đorđević odgovara:

„Šta da me ne isprovocira, jedna šačica ljudi, ima ih oko jedan odsto, odlučuje da ostalih 99 odsto pobije. A ima i naših političara koji su u toj populaciji večitih vladara sveta, koji su u stvari duboka država, koji upravljaju svetom. Trebalo bi bar pet emisija da objasnim do detalja taj pojam, zato ću preskočiti, nek pročitaju ljudi, neka izguglaju, shvatiće šta je to duboka država u svim porama. Sva sreća da smo mi malo zaostali, pa nismo još ušli u tu fazu, ali zna se ko jeste. I ovo što nam se servira kao vrednosti i ovo što pokušavaju da nam nametnu kao nekakve vrednosti, ne mogu to da objasnim, to mogu samo stihovima.“

Licemerje sveta je teško staviti u jednu pesmu i album

Objašnjavajući fenomen duboke države, naš sagovornik se pita odakle u svetu toliko licemerja i podela.
„Kada u nekoj civilizovanoj evropskoj zemlji pogine desetak ljudi, desi se neki masakr ili teroristički napad, onda sedam dana Ajfelova kula bude u bojama te zemlje, Ljubljana bude u tim bojama, Pobednik ili Zgrada Albanije takođe. A u Nigeriji pobiju 100 ljudi, kidnapuju još 300, vest se objavi na poslednjoj stranici novina i nikom ništa. Da li su ti nigerijski životi manje vredni od evropskih ili nisu? O tome vam pričam, a to je teško sve staviti u jednu pesmu ili album“, podseća Đorđević.
Jednom prilikom naš sagovornik je napisao stih: „Neće Rusi na Amere da im ovi ne zamere“, pa smo ga pitali ko tu danas neće na koga i zbog čega.
„A, boga mi zagustilo je, izgleda da pesma više nije aktuelna, sada je aktuelno ono - reći ću vam nešto što nije za javnost, s*rem se na vašu rodnu ravnopravnost“, kaže Bora u svom stilu.
Posle ove politički angažovane numere, imali smo prilike da premijerno čujemo i tri emotivne balade „Oči malog psa“, „Kad bih se rodio opet“ i „Zaista ne volim što starim“, koje su potvrda da je na prvi pogled nesalomivi roker, ostao majstor u stvaranju najlepših ljubavnih stihova.

U Sloveniji vikend pada samo jednom nedeljno

Onda smo se dotakli i teme života na relaciji Ljubljana – Beograd.
„Pre svega sam Srbin i volim svoju zemlju Srbiju, a ima svoje prednosti i život u Ljubljani. Osnovna prednost je u tome što u toj zemlji živi žena koju volim. Kada sam u Sloveniji nedostaju mi spontanost i neposrednost, kod njih vikend pada još uvek samo jednom nedeljno! Ovde je svaki dan vikend i to je neka osnovna razlika, s tim što je tamo sve zaista pod konac, ljudi su vaspitani, sve je čisto i to mi jednostavno prija. Ima jedno mesto blizu Ljubljane koje je kao razglednica. Nigde ne možeš da vidiš ni otpadak, ni opušak na ulici. Ne znam kako im to polazi za rukom“, objašnjava Đorđević puštajući nam sledeću, veoma posebnu pesmu pod nazivom „Parada“, za koju kaže da se neće naći na novom albumu, jer „štrči“ od ostalih.

Bil Gejts i optimizam zlatne milijarde

Na pitanje da li ćemo ipak uspeti da nazremo neko svetlo na kraju tunela u 2022. godini, Bora odgovara:
„Bil Gejts je rekao da će nas iduće godine nešto satrti, pa će posle proći. Verovatno će ispuniti obećanje. Pobiće nas starce i onda ćemo svi biti srećni i zadovoljni. Dobiće zlatnu milijardu, ono nekorisno će da potamane“.
Ipak, legendarni roker obećao je da će uskoro napraviti vedrije pesme, a da će ovaj opus ostati kao svedočanstvo jednog vremena.
Bora Đorđević - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2021
Podkast
Dok anđeli spavaju - Bora Čorba: Mladi, bunite se i kad niste u pravu!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala