- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski lekar upozorava na štetan uticaj budilnika

© Depositphotos.com / AllaSerebrinaBuđenje
Buđenje - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
Pratite nas
Redovno podešavanje alarma za buđenje može da predstavlja opasnost po zdravlje, upozorava lekar specijalizovan za poremećaje spavanja Aleksandar Kalinkin.

Buđenje uz pomoć alarma se mnogima čini kao potpuno prirodan početak dana, ali ta navika može da dovede do razvoja ozbiljnih bolesti, izjavio je Kalinkin za radio Sputnjik, dodajući da je svakodnevno podešavanje uređaja za buđenje jedna od najgorih odluka po zdravlje.

„Jasno je da u nekim situacijama, poput planiranog putovanja, alarm može da se koristi u skladu sa situacijom. Ali, ako osoba to radi stalno, posledica je hronična deprivacija sna, odnosno hronična neispavanost“, rekao je ruski lekar.
S tim u vezi, on je napomenuo da nedostatak sna može da bude okidač za razvoj različitih bolesti.
„Ukoliko se dužina sna smanji bukvalno za jedan sat u odnosu na normu, koja je za većinu ljudi od sedam do devet sati, to povlači za sobom promenu načina na koji se osoba oseća, narušavanje kvaliteta života, pojavu pospanosti, narušavanje društvene aktivnosti, kao i odlaganje i odugovlačenje obaveza. Dolazi čak i do promene aktivnosti ljudskog genoma, pritom ne nabolje. Odnosno, to je okidač za razvoj kardiovaskularnih bolesti, endokrinih poremećaja i pad imuniteta“, objasnio je doktor.

Svaki čovek ima svoj „unutrašnji“ budilnik

Kalinkin ističe da čovek ima svoj „unutrašnji“ budilnik i da je potrebno samo da se podesi na pravi način.
„Kako bi se osoba probudila rano i ustala na vreme, potrebno je da normalizuje raspored spavanja, ode ranije u krevet i naspava se. Korišćenjem svog 'unutrašnjeg budilnika', odnosno biološkog sata, osoba će svesti negativan uticaj na svoj organizam na mininum“, konstatovao je stručnjak.
Međutim, ukoliko osoba smatra da ipak misli ne može da se probudi na taj način, bolje je da ne koristi zvučni, već svetlosni uređaj, smatra on.
„Napravljene su specijalne lampe koje simuliraju izlazak Sunca i tako se osoba lakše budi. To odmah potiskuje proizvodnju melatonina u jutarnjim i popodnevnim satima i normalizuje cirkadijalne ritmove“, dodao je Kalinkin.
On uz to savetuje i tihu zvučnu pratnju, poput poja ptica.
„Takav budilnik će nežno izvoditi čoveka iz stanja sna. To je posebno važno tokom jeseni i zime kada se smanjuje količina Sunčeve svetlosti i smanjuje kvalitet sna“, zaključio je ekspert.
Budilnik - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2018
Savet lekara: Kako se svaki dan naspavati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala