- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Tačno u metu sa razdaljine od 450 kilometara: Ruska vojska otkriva detalje testiranja raketa „Cirkon“

© Sputnik / Ildus GilyazutdinovHipersonična raketa
Hipersonična raketa - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
Pratite nas
Brodovi i podmornice ruske Severne flote realizovali su ove godine najmanje 12 uspešnih lansiranja hipersoničnih krstarećih raketa „Cirkon“, saopšteno je na sajtu Ministarstva odbrane Rusije.
Kako navodi pres-služba Ministarstva, posada vodeće fregate projekta 22350 „Admiral Sovjetskog Saveza Gorškov“ uspešno je sprovela oko deset lansiranja hipersonične krstareće rakete „Cirkon“.

Mete za novo oružje bile su nadvodni i kopneni objekti koji su uspešno uništavani. Tokom jednog od testiranja, raketa „Cirkon“ je precizno pogodila morsku metu sa udaljenosti od 450 kilometara. Raketa je tom prilikom dostigla brzinu od osam maha.

Takođe, posada glavne nuklearne podmornice „Severodvinsk“ projekta 885 "Jasen" realizovala je dva probna gađanja „Cirkonom“, navodi se u saopštenju.
Severna flota je ove godine sprovela više od 70 testiranja novog oružja, uključujući raketne sisteme „Kindžal“.
Ranije je komandant Severne flote Aleksandar Mojsejev rekao da su tokom testiranja potvrđene sve karakteristike rakete. Prošle sedmice ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da je uspešno testirana salva raketa „Cirkon“.
„Cirkon“ je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. Ona može podjednako efikasno da pogađa ciljeve na kopnu i na vodi. Rakete „Cirkon“ mogu da dostignu brzinu do devet maha (preko 10.000 kilometara na sat), a njihov domet je preko 1.000 kilometara. Planirano je da ovim raketama budu naoružane podmornice i brodovi.
Testiranje hipersonične rakete Cirkon - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
RUSIJA
Ruski vojni stručnjak: Salva „Cirkona“ garantovano probija odbranu svakog protivnika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala