- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Otvara li se krizno žarište na Balkanu: Junaci iz ‘90-ih žele u Bosni da završe započeto /video/

CC0 / / Bosna i Hercegovina - ilustracija
Bosna i Hercegovina - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
Pratite nas
Dešavanja na granici Ukrajine i Rusije mogu da ugroze procese u čitavoj Evropi, pa samim tim i kod nas ali smo dešavanjima u Bosni i Hercegovini direktno povređeni mi. Ipak, za sada ne postoji interes Zapada da napravi novo krizno žarište na Balkanu, kaže za Sputnjik direktor Instituta za evropske studije Miša Đurković.
Prilike na evropskom tlu su se uskovitlale, pa su pojedini političari iz BiH pomislili da mogu da profitiraju nadajući se bezuslovnoj podršci zapadnih partnera.
Član Predsedništva BiH Milorad Dodik objasnio je zbog čega se baš sada diže ulog sa idejom da se zaustavi očigledan talas pokušaja oduzimanja nadležnosti Republike Srpske. Iako je navedeno da je to navodna prepreka za evropeizaciju Miša Đurković kaže da je svima dobro poznat konglomerat koji se naziva BiH, a koji zapravo nikada nije bio napravljen da može samostalno da funkcioniše. Umesto toga, dodaje Đurković, međunarodna zajednica je neprestano bila neophodna za održavanje života Bosne i Hercegovine.
„Na talasu nove administracije sa Gabrijelom Eskobarom i Kristoferom Hilom i ostalim ‘junacima‘ ‘90-ih godina postojala je ideja da će se sada vratiti tom nezavršenom poslu i učiniti novi pritisak da se suzbije interes srpskog naroda i Republike Srpske. Tu je, uprkos svemu, odlučeno da mora da se postavi crvena linija, jer je otišlo predaleko da nelegitimni predstavnik Kristijan Šmit preti Dodiku Inckovim zakonom,“ smatra naš sagovornik.

Zapadu nije u interesu krizno žarište na Balkanu

U svemu tome, postoji i faktor Bakira Izetbegovića, koji kao poslednjeg keca iz rukava izvlači pretnju islamskim svetom ukoliko ga zapadni lideri ne podrže u njegovoj nameri. Zapadnim liderima, međutim, ocenjuje Đurković, pored potencijalno opasnih tačaka u Africi i situacije koja je na ivici pucanja između Turske i Grčke, ne ide u prilog da se ovde otvori opšte ludilo i da BiH ponovo postane krizno žarište.
„Upravo zbog toga se preko Mađara pokušava pacifikacija izmena zakona Valentina Incka, kukavičjeg jajeta, sa idejom da ubaci mehanizam sa kojim može da napravi haos na ovom prostoru. Smatram da postoje ozbiljni interesi da se primiri priča o tom zakonu kako ne bi u ceo problem bio uvučen i islamski svet. Ne treba zaboraviti da se već ušlo u izbornu godinu na svim nivoima te je po pravilu podizanje tenzija nešto što se koristi u kampanji,“ kaže on.

U bošnjačkom korpusu nema želje za ratovanjem

Ono što nikako ne smemo da smetnemo s uma, prema mišljenju našeg sagovornika jesu činjenice da se BiH bori sa fertilitetom, muslimani masovno odlaze ili na Zapad ili u zalivske zemlje, među muslimanima su duboke podele koje se ne vide zato što postoji fokus na Srbe i Dodika, a ogroman je i sukob između islamista i sekularnih pobornika.
„Ovo sve ukazuje da ni unutar samog bošnjačkog korpusa ne postoji ni dovoljno ljudi ni želje da se ponovo ide u rat i da se gine za bilo koga, jer se smatra da je to nešto što odgovara samo političarima. Nisam siguran da je Bakir Izetbegović čovek koji bi išao u zatvor zbog svojih ideja, a njegova pojačana retorika se tumači u smislu da zapadnjaci njega već vide kao prepreku rekonfiguraciju političke scene i da se ozbiljno radi da se i on eliminiše iz političkog miljea,“ ocenjuje Miša Đurković.
Milorad Dodik i Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
REGION
Sarajevo preti praznom puškom: Mađarska može da pomogne Republici Srpskoj
Ministar odbrane Turske Hulusi Akar - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
REGION
Mnogi bi se iznenadili kad bi znali šta su pričali zvaničnici Turske sa liderima BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala