- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Rusija neće dozvoliti da Zapad „izvrti“ ideju o garancijama bezbednosti

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
Pratite nas
Zvanična Moskva je zaista zabrinuta da zapadne zemlje ne izvrte ideju Rusije o garancijama bezbednosti koje, pre svega, podrazumejau ideju neširenja NATO-a na Istok, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu za RIA Novosti.
„Veoma dobro znamo kako Zapad ume da izvrće sva pitanja koja im nisu u interesu. Međutim, diplomatska praksa podrazumeva da kada mi iznesemo svoje predloge, onda bi druga strana trebalo da iznese svoje, nakon čega bi trebalo da sednemo za sto i da potpišemo usaglašeno. Naravno, ukoliko postoji želja za dogovorom“, kazao je on.
Takođe je rekao da u ovom, konkretnom slučaju, Rusija ima ogromne sumnje da će NATO uvažiti bezuslovni zahtev Moskve o neširenju na Istok, ukoliko Moskva na taj zahtev krene tim „tradicionalnim diplomatskim putem“.
Šef ruske diplomatije je takođe istakao i da će Rusija preduzeti sve mere kako bi osigurala strateški balans i eliminisala sve pretnje ukoliko SAD i NATO u razumnom roku odgovore na predloge Moskve o garancijama bezbednosti.

„Ako ti odgovori ne uslede u razumnom roku, Rusija će biti prinuđena da preduzme sve neophodne mere kako bi osigurala strateški balans i eliminisala sve postojeće pretnje za njenu teritorijalnu bezbednost“, naglasio je.

Podsetimo, prva runda razgovora Rusije i SAD o bezbednosnim garancijama održaće se odmah posle novogodišnjih praznika, 10. januara.
Kako je ranije nagovestio Lavrov, Rusija ne postavlja ultimatum povodom dužine razgovora, ali oni ne mogu trajati beskonačno, po čemu je Zapad poznat.
On je takođe podsetio i da je NATO predložio, odnosno generalni sekretar Jens Stoltenberg, da odmah zatim bude održana sednica Saveta Rusija-NATO.

Kraj građanskog rata u Ukrajini nije ni na vidiku

Završetak građanskog rata u Ukrajini nije ni na vidiku s obzirom da vlasti u Kijevu ni ne nameravaju da preduzmu korake kako bi rešili pitanje Donbasa, izjavio je Lavrov.
Takođe je kazao i da SAD i NATO podržavaju militarističke poteze Kijeva po pitanju rešavanja tog pitanja.
„Nema nikakvih naznaka da će građanski rat, koji traje već osam godina, biti uskoro završen. Ukrajinske vlasti ne nameravaju da reše to pitanje na bezalternativnoj osnovi“, rekao je on.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
RUSIJA
Kremlj: Pregovori o bezbednosnim garancijama treba da budu usmereni na rezultat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala