- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Pregovori o bezbednosnim garancijama treba da budu usmereni na rezultat

© Sputnik / Vяčeslav BobkovMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nas
Kremlj bi želeo da se razgovori o bezbednosnim garancijama ne pretvore u proces radi procesa, već da budu usmereni na konkretan rezultat, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Sada je veoma važno da upravo naše kolege jasno formulišu sve glavne poruke. Da se pregovori ne pretvore u proces radi procesa. Da bi ipak bili usmereni na određeni konkretan rezultat. Da se ne bi odugovlačili“, rekao je Peskov.
U stavu Rusije o bezbednosnim garancijama postoje fundamentalni momenti, ali Moskva je zainteresovana za pregovore kako bi se razmatrali međusobni stavovi, dodao je on.
„Postoje principijalna pitanja vezana za procese koji ugrožavaju bezbednost Rusije. Ali u svakom slučaju, kao što je juče rekao i sam (Vladimir) Putin, mi smo zainteresovani za pregovore. Mi želimo ove pregovore. I naravno, pregovore da bi se razgovaralo o međusobnim pozicijama“, objasnio je portparol.
On, međutim, nije odgovorio na pitanje od kakvih principa Moskva nije spremna da odustane.
Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov saopštio da će početkom sledeće godine biti održana prva runda pregovora Rusije i SAD o bezbednosnim garancijama.
Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.
Dokumenti su već predati Vašingtonu i njegovim saveznicima. U jednoj od tačaka nacrta predlaže se da NATO pruži garancije neširenja Alijanse na teritoriju Ukrajine. Kako je ranije izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ako NATO i SAD ne reaguju na zahteve Rusije za bezbednosnim garancijama, to bi moglo dovesti do nove runde konfrontacije.
Moskva  - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
RUSIJA
Rusija: U NATO znaju da ne blefiramo, potreban hitan odgovor na predlog o garancijama bezbednosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala