- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: U NATO znaju da ne blefiramo, potreban hitan odgovor na predlog o garancijama bezbednosti

© Sputnik / Evgeniй BiяtovMoskva
Moskva  - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
Pratite nas
NATO je dužan da što pre odgovori na predloge Rusije o garancijama bezbednosti, rekao je šef ruske delegacije na pregovorima o pitanjima vojne bezbednosti kontrole naoružanja Konstantin Gavrilov.

„Smatram da oni ne misle da blefiramo, ali će nesumnjivo pokušati da nam skrenu pažnju s tog problema. Ali, nema vremena. Čekamo konkretne, realne korake kako bi se otklonila naša zabrinutost. Došao je trenutak“, rekao je Gavrilov u emisiji „Solovjov lajv“.

Kada je reč o rokovima za odgovor, nema ultimatuma, ali u Moskvi smatraju da je treba što pre da se postigne međusobno razumevanje.
„Mislim da će pregovori početi... Već postoje kontakti savetnika ruskog predsednika Ušakova sa savetnikom američkog predsednika. Izlazili su sa stavovima i šef NATO i predstavnik Stejt departmenta – sasvim različite ocene. Ali, shvatate, ne treba dizati veliku buku. Postoje šanse da se ostvari napredak u realnim rokovima“, rekao je Gavrilov.
On je upozorio da Rusija ni pod kakvim uslovima neće dozvoliti raspoređivanje infrastrukture NATO u Ukrajini i Gruziji.
„Ili će odgovor biti sasvim drugačiji“, rekao je on.
Kako istakao, Moskva ni u kom slučaju neće dozvoliti da je „zamajavaju“ kako bi infrastruktura Alijanse bila raspoređena u tim zemljama.
Prema rečima Gavrilova, u slučaju negativnog odgovora NATO na ruske predloge o reakciji će se odlučivati na osnovu analize postupaka Zapada.
„Kada reagovati i šta raditi, odluku o tome doneće rukovodstvo zemlje na bazi analize svih tih odgovora, izjava i postupaka naših takozvanih partnera“, rekao je Gavrilov.
Istakao je da će ruski odgovor, ako ne bude drugih argumenata, biti vojno-tehnički.
Prema njegovim rečima, zapadni partneri neće uspeti da izoluju Rusiju a predlozi o garancijama bezbednosti usmereni su na to da se stabilizuje situacija.

Kineska podrška opipljiva

Podrška Kine Rusiji po pitanju garancija bezbednosti je opipljiva, dodao je on.
Upitan da li činjenica da je Kina podržala Rusiju može da promeni ravnotežu, Gavrilov je odgovorio:
„Naravno. Mišljenje Kine je veoma važno. Stav Kine slušaju kako u Vašingtonu, tako i u NATO. Kina je naš saveznik i njena podrška je, naravno, opipljiva.“

Šta je tražila Moskva

Predsednik Rusije Vladimir Putin početkom decembra je pozvao NATO da otpočne suštinske pregovore sa ciljem da Rusiji pruži pouzdane i dugoročne bezbednosne garancije. On je objasnio da su Moskvi potrebne upravo pravne garancije, s obzirom da zapadne kolege nisu ispunile svoje preuzete usmene obaveze.
Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško izjavio da Zapad ima dva puta: da se ozbiljno postavi prema predlozima Rusije o bezbednosnim garancijama u Evropi ili da se suoči sa vojno-tehničkom alternativom.
Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.
Dokumenti su već predati Vašingtonu i njegovim saveznicima. Jednom od tačaka nacrta predlaže se da NATO pruži garancije neširenja Alijanse na teritoriju Ukrajine. Kako je ranije izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ako NATO i SAD ne reaguju na zahteve Rusije za bezbednosnim garancijama, to bi moglo dovesti do nove runde konfrontacije.
NATO je potvrdio da je dobio predloge, da će ih proučiti ali da će pri tome u obzir uzeti stav Kijeva.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Podkast
Ljubinka Milinčić: Putin povukao potez posle kog Amerika nema kud — da li je ovo mat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala