- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Deset veličanstvenih iz Srbije – najboljih na svetu!

© Sputnik / Lola ĐorđevićZlatna medalja
Zlatna medalja - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
Pratite nas
Srpski sport iz godine u godinu vlada svetom, ali je 2021. donela nekoliko spektakularnih rezultate koji s razlogom odlazeću godinu smeštaju u red jedne od najuspešnijih u istoriji srpskog sporta – pred vama je lista od deset imena, najzaslužnijih za to.
Srbija je u 2021. godini dobila najboljeg košarkaša na svetu – Nikola Jokić je proglašen najkorisnijim igračem najkvalitetnije košarkaške lige na svetu (NBA) i time je potvrdio davno iskazanu premisu da je Srbija zemlja košarke.
Skromni momak iz Sombora nikada nije želeo sebe da smešta u prvi plan, nedavno je izjavio i da nije hteo da bude najbolji već da se takmiči sa najboljima, ali njegovi rezultati znače i mnogo više – znače inspiraciju deci.
„Voleo bih da deca zbog mene odu i bave se sportom. Ukoliko uspem da to uradim, to će biti moj najveći uspeh“, rekao je Jokić po dobijanju MVP priznanja.
Aleksej Pokuševski - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2021
Mlada zvezda srpske košarke za Sputnjik: Izlazimo na zagrevanje i zove me – Jokić!
Deceniju i po simbol uzora za mlade je Novak Đoković koji je u 2021. godini krunisao desetogodišnjicu svoje teniske dominacije, izjednačio je rekord po broju osvojenih Grend slem trofeja, a oborio onaj koji meri nedelje provedene na prvom mestu ATP liste.
Đoković je, sada je već sigurno, večita inspiracija i čovek koji iz dana u dan pokazuje sve najbolje što dolazi iz Srbije, pa čak i želju da menja stvari i „udari“ na sistem koji smatra nepravednim.
Novak je i dalje najbolji teniser sveta i ima, čini se, nikad veću želju da svojim igračkim bravurama doda i lidersku, kroz svoju organizaciju PTPA.
„Ja znam ko sam i šta sam, znam šta je pravedno. Jedva 150 igrača živi od tenisa u muškoj i ženskoj konkurenciji. Dajte mi bilo koji drugi sport u kome je takav slučaj. Za te momke i devojke se mi zalažemo, oni se trude, ali ih ne slušaju. Elita će da se uzdiže dok se oni bore, ali zato je tu „mali od Srbije“ da se umeša i pokaže im kako treba“, rekao je Đoković.
Kako treba pokazao je i Strahinja Stojačić, momak koji potiče iz košarkaške porodice, ali su ga okolnosti sprečile da u omiljenom sportu ostavi dublji trag.
Ali – to njega nije obeshrabrilo, košarka se igra i u vidu basketa što je Strahinja prepoznao i 2021. godinu je završio kao najbolji basketaš sveta.
Strahinja je u razgovoru sa Sputnjik za svoj basketaški uspeh „okrivio“ brata Stefana, ali je govorio i o tome kako izgleda istovremeno baviti se i basketom i košarkom, pošto je u aktuelnoj sezoni član i veoma simpatičnog kluba Gajdobra.
„Glavni krivac je moj brat koji je prešao sa košarke na basket. Prateći njega i ja sam zavoleo basket kao profesionalni sport. Gajdobra je čisto zato što volim kada vidim čoveka koji voli košarku i koji želi da uloži u košarku isključivo iz ljubavi, bez ikakvih interesa. To radi Stojan, daje srce za klub i pokušava da napravi lepu priču i zbog toga sam ušao da pomognem koliko mogu. Zdrava sredina za igru, što se tiče kluba kao kluba i što se tiče publike. Igrao sam u dosta klubova, ali nikada nisam igrao u tako nekom mestu gde ljudima znači košarka. Zadovoljstvo je igrati za Gajdobru. Takvih timova treba da ima više u Srbiji“, rekao je Stojačić.
Strahinja Stojačić – najbolji basketaš sveta - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
SPORT
Zvanično – Srbin je najbolji na svetu! /video/
Svet je morao da se u 2021. godini pokloni i pred Jovanom Preković, devojkom koja vernost državi pokazuje pripadništvom Vojsci Srbije, ali još više – postignutim rezultatima od kojih zastaje dah.
Jovana je u kalendarskoj godini uspela da postane svetska, evropska i olimpijska šampionka u karateu, objedinivši tri najveća priznanja i upisavši svoje ime u istoriju sporta uopšte, ne samo karatea.
Jovana je svetom pronela najbolju sliku svog rodnog Aranđelovca i Srbije, pokazavši šta znači nesalomivi borbeni duh i predanost koja može da bude i tema za naučno istraživanje.
„Idem da uzmem ono što mi pripada!“, zagrmela je Jovana pred odlazak na Olimpijske igre u Tokiju.
To je uradila i ponosno otpevala himnu Srbije.
Kada su u pitanju timski sportovi, ženska odbojkaška reprezentacija Srbije već godinama predstavlja sinonim za uspeh, prepoznato je to i nagradom Olimpijskog komiteta Srbije za najbolji tim godine, a prva među jednakima je Tijana Bošković.
Najbolja odbojkašica sveta je već nekoliko godina, a sa istovetnim žarom nastavlja da podiže lestvice koje sama postavlja.
I u tome ne namerava da stane – možda eventualno kada se na suprotnoj strani nađe njena sestra, Dajana.
„Kada sam je izblokirala više je bilo smešno, nego 'vau', zato što smo se šalile sa tatom. On je rekao da kad je budem jednom izblokirala, mogu da izađem sa terena i da završim utakmicu. Zbog toga smo se smejale“, rekla je Dajana posle duela reprezentacija Srbije i Bosne i Hercegovine u Beogradu.
Mnogo osmeha, ali i mnogo suza u 2021. godini nam je priredila Milica Mandić, najbolja srpska tekvondoistkinja svih vremena koja je status i najbolje takmičarke u tom sportu na svetu potvrdila osvajanjem zlatne olimpijske medalje.
Milica je na svom poslednjem velikom takmičenju ušla u istoriju – devet godina posle prvog zlata, u Londonu 2012. godine popela se na najviše olimpijsko postolje i na briljantan način okončala jednu veliku karijeru.
„Prognoze stranih medija za mene pred Olimpijske igre su bile slabe, nisu verovali da mogu da pobedim, naročito posle Rija. Išli smo protiv svih šansi, sa verom u sebe, znala sam koliko sam sebe dala, da imam takvog trenera iza sebe, da smo maksimalno spremni, išli smo protiv svih šansi i našli se na podijumu!“, govorila je Milica po povratku u Beograd.
Niko nije verovao ni u ono što rade Nikola Mitro i Bogdan Marojević, momci koji se bave tekbolom, nestvarno zanimljivim sportom nastalim spajanjem stonog tenisa i fudbala.
Momci iz Novog Sada su prošli nestvaran put i 2021. godine su drugi put u karijeri postali prvaci sveta – s tim što su premijerno to uradili pod zastavom Crne Gore u koju su „prebegli“ jer u Srbiji nisu imali podršku.
Ali, sve se vratilo...
„Kada smo postali prvaci sveta bili smo na razgovoru kod Nikole Janovića, ministra sporta Crne Gore, i to smo otišli na sopstvenu inicijativu. Seli smo u kola, prevalili za 12 sati put od 700 kilometara, a čovek nije hteo ni da se slika sa nama jer nije bila zvanična poseta. Nismo tražili nikakve penzije niti bilo šta drugo, već samo pasoše kako bismo mogli da se takmičimo i dalje. On je rekao dobro, videćemo, javiću vam se... Naravno, nikada se nije javio. Tu celu godinu smo zbog Fiteka (Svetske tekbol organizacije stacionirane u Mađarskoj) igrali za Crnu Goru, ali onda je usledio poziv Fiteka gde su nam rekli da više ne možemo da igramo jer nemamo pasoše. Poručili su nam da će nam dozvoliti da se vratimo da igramo za Srbiju jer smo potrebni ovom sportu, s obzirom na to da smo uz Mađare najbolji na svetu“, rekao je Mitro za Sputnjik.
tekbol Nikola Mitro i Bogdan Marojević  - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2021
SPORT
Srbija umalo da ih pusti, Crna Gora ih „odjavila“ – opet su prvaci sveta, ali: „Nikoga ne zanimamo!“
Srpski tekbolaši su najbolji na svetu, fudbaleri nikada nisu bili, ali bar jedan u ovom trenutku jeste, u svojoj klasi.
Dušan Vlahović, 21-godišnji reprezentativac Srbije, očarao je svet fenomenalnim partijama za italijansku Fiorentinu, pokazao je zašto je fudbal u Srbiji zaista najvažnija sporedna stvar i da se nikada ne treba šaliti sa Srbima.
Briljirao je u kalendarskoj godini, njegovi golovi su „zakucani“ na televizijskim špicama, a on je tek krenuo u osvajanje sveta – kao pravi srpski superheroj.
„Nema nikakve tajne za uspeh, treba biti pošten i raditi više od ostalih, a istovremeno ostati skroman i s obe noge na zemlji. Samo tako kockice mogu da se slože. Slušam savete starijih, i znam da će vrednim i napornim radom sve biti kako treba“, govorio je Vlahović za Sputnjik.
Dušan Vlahović - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
SPORT
Superheroj! /foto, video/
Sve kockice su se u prethodnoj godini složile za Filipa Filipovića, jednog od najboljih vaterpolista svih vremena i zvanično najboljeg vaterpolistu sveta za 2021.
Godine ovenčane trofejnima i medaljama su krunisane u 2021, Filip je sa reprezentacijom Srbije kao kapiten odbranio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju i otišao u legendu, odlučivši da stavi tačku na karijeru u nacionalnom timu.
„Ovo nije iznenađenje i ovo je samo pokazatelj da i kad su neke okolnosti protiv vas, kad verujete do kraja, kad verujete u svog saborca, uz veru u Boga sve može da se desi. Ne treba se igrati sa srpskim inatom, pokazalo se mnogo puta kako to ispadne, videli ste kako je bilo u tenisu sa Novakom. Ne isplati se ta rabota“, govorio je Filipović posle pobede u Tokiju.
Povratak u Srbiju je obeležen i simboličnom numerom kojom i ispraćamo 2021. godinu, godinu zlata za srpski sport, godinu u kojoj je svet ponovo morao da prizna da srpski sportisti imaju nešto što se retko gde nalazi – inat, čast, poštenje, veru i znanje da pokore sve i zastavu Srbije odnesu na najveće vrhove.
Milica Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2021
Olimpijske igre u Tokiju
Zlatna Milica za Sputnjik: Kakav je osećaj? Rolerkoster!
Filip Filipović proslavlja pobednički gol u polufinalnom meču protiv Španije - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Olimpijske igre u Tokiju
Filip veliki! /video/
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2021
SPORT
„Pravi Roki Balboa“ – iz Srbije! /video/
Jovana Preković u finalu Olimpijskih igara u karateu - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2021
Olimpijske igre u Tokiju
Neprocenjivo – šok zlatne Jovane /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala