- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Iranska ambasada u Beogradu: Američko ubistvo Sulejmanija jasan primer državnog terorizma

© Sputnik / Anton Bыstrov / Uđi u bazu fotografijaZastava Irana
Zastava Irana - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
Pratite nas
Iranska ambasada u Beogradu oglasila se saopštenjem povodom druge godišnjice ubistva general-pukovnika Kasema Sulejmanija, koje je nazvala jasnim primerom državnog terorizma.
Iranska ambasada podseća da su američke snage 3. januara 2020. napale projektilom konvoj u kom je bio Sulejmani, komandant snaga Kuds, koji je u napadu ubijen.
„Ovaj časni komandant i barjaktar borbe protiv terorizma, kako u regionu tako i u svetu, ima bezbroj zasluga i u borbi protiv terorističke grupe ISIS* u Iraku i Siriji, a prema svedočenju sirijskih i iračkih vlasti, spasao je živote hiljadama nevinih muškaraca, žena i deca, koji bi bili u životnoj opasnosti da je ISIS pobedila. Činjenica je da su region, a kasnije Evropa i ceo svet, spašeni od opasnosti i noćne more ekspanzije ISIS-a, što je rezultat požrtvovanosti general-pukovnika Sulejmanija i njegovih saveznika i istomišljenika“, navodi iranska ambasada.
Kako se dodaje, „ciljano ubistvo general-pukovnika Sulejmanija, višeg vojnog komandanta jedne zemlje u trećoj zemlji, jasan je primer državnog terorizma“.
„Akcije Amerikanaca i atentat na iranskog vojnog komandanta, osim što predstavlja direktno kršenje Povelje UN, predstavlja i kršenje najočiglednijih principa i pravila međunarodnog prava, uključujući principe: nemešanja, suvereniteta, suzdržavanja od upotrebe sile, nenapadanja, kao i princip imuniteta predstavnika vlasti. Organizacije za ljudska prava, Ujedinjene nacije, ugledni i međunarodni instituti takođe su potez američke vlade nazvali činom agresije, eklatantnim zločinom i teškim kršenjem međunarodnog prava“, saopštava, između ostalog, Ambasada Irana u Beogradu.
Ambasada dodaje da će „Iran iskoristiti sve pravne kapacitete na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou da uspostavi mir i stabilnost u regionu i da se suprotstavi zlokobnom fenomenu terorizma, posebno onoj vrsti vlada, čiji je jasan primer američka vlada.“
*teroristička organizacija čiji je rad zabranjen u Rusiji
Kasem Sulejmani - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2020
Amerikanci ubili iranskog generala Sulejmanija: Iran preti osvetom
Iranski general Kasem Sulejmani - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2020
Ko je bio ubijeni iranski general Kasem Sulejmani
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala