- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Francuski mediji: Putin dao Evropi poslednju šansu da se pomiri sa Rusijom

© AP Photo / Francois MoriFrancuski satirični časopis „Šarli ebdo“
Francuski satirični časopis „Šarli ebdo“ - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
Pratite nas
Moguće je da Evropu tokom 2022. godine očekuje raspad Evrozone i pomirenje sa Rusijom, prognozira kolumnista francuskog portala „Atlantiko“ Sebastijan Košar.
Autor je podsetio da će se u martu 2022. godine završiti program, aktiviran u cilju borbe sa finansijskim posledicama pandemije, otkupa državnih dugova zemalja EU, koji vode Evropska centralna banka (ECB) i regulatori država-članica EU.
Kako je objasnio Košar, ECB ima nameru da reinvestira prihode od otkupljenih obveznica, odnosno, da faktički unovči ili anulira državni dug. Korist od toga će pre svega imati Francuska i Italija. Regulator može da kupi do 80 odsto novih obveznica što u potpunosti protivreči kriterijumima iz Mastrihtskog sporazuma. Ovakvo stanje stvari ne odgovara Nemačkoj koja već otvoreno vrši pritisak na ECB, dodao je autor.
Prema prognozama Košara, iz ove situacije postoje samo dva izlaza: ili će Nemačka progurati svoju poziciju u ECB-u i tada će Francuska i Italija izgubiti, ili će Berlin morati da sprovodi posebnu monetarnu politiku. U ovom slučaju će doći do podele Evrope na jug i sever. U prvu zonu će ući Francuska i Italija sa progresivnom monetizacijom državnog duga, a u drugu – Nemačka i Holandija, koje će težiti ka politici konkurentne dezinflacije.

„Tada će finansijski raskol Evrope na evro-sever i evro-jug biti očigledan“, dodao je Košar.

Drugo njegovo predviđanje je pomirenje sa Rusijom. O tome svedoči predlog Moskve o garancijama o neširenju NATO-a u pravcu postsovjetskih država, smatra autor. Novinar je objasnio da je trenutna situacija oko Ukrajine ista kao Kubanska raketna kriza (Karipska kriza) kada je otklonjena nuklearna pretnja SAD.
Košar je podvukao da Rusija ne planira da napadne Ukrajinu i u Sjedinjenim Američkim Državama to shvataju. Štaviše, Vašington je usredsređen na suočavanje sa Pekingom i želi dijalog sa Moskvom.

„Američko-ruski pregovori koji su planirani za januar, možda će okončati hladni rat i podelu kontinenta posle 30 godina od raspada Sovjetskog Saveza“, zaključio je kolumnista.

To se, prema njegovim rečima, podudara sa težnjama francuskog lidera Emanuela Makrona i pozicijom predsedničkog kandidata Erika Zemura.
Podsetimo, 30. decembra je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da će se pregovori Rusije i SAD o bezbednosnim garancijama održati 10. januara u Ženevi i da ne postoji alternativa tom datumu.
Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
RUSIJA
Putin: U igri su najrazličitiji vojni odgovori ako nas Amerika ni ovaj put ne bude čula
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala