- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sputnjikov sportista godine – Aleksandar Veliki!

© AP Photo / Armando FrancaAleksandar Mitrović proslavlja pobedu protiv Portugalije u Lisabonu
Aleksandar Mitrović proslavlja pobedu protiv Portugalije u Lisabonu - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
Pratite nas
Godina na izmaku bila je izuzetno uspešna za srpski sport, pa ne čudi što je konkurencija za heroja godine u izboru Sputnjika bila vraški teška, za mnoge, ali nama su stvari jasne. Sportista godine Sputnjik sporta je Aleksandar Mitrović, čovek koji je utišao Lisabon golom u 90. minutu i trasirao Orlovima direktan let na Svetsko prvenstvo u Kataru.
Kapa dole vaterpolistima za još jedno zlato na Olimpijskim igrama, dubok naklon karatiskinji Jovani Preković, takođe za najsjajnije odličje u Tokiju, kao i rvaču Zurabu Datunašviliju, Gruzinu koji je pod zastavom Srbije uzeo bronzu na Igrama, kasnije postao i prvak sveta.
Naravno, tu je i neprikosnoveni Novak Đoković koji je osvojio tri Grend slema i ispisao istoriju po broju najviše osvojenih Masters turnira.
Tu je i fenomen Nikola Jokić, Somborac koji voli konje i koji se igra košarke sa Amerikancima kojima je ispred nosa odneo MVP titulu za prošlu sezonu, ali fudbal je Srbima u krvi.
Fudbal je sport broj jedan, svojevrsni fenomen i zbog toga je uspeh reprezentacije – direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru, najznačajniji događaj u 2021. godini, a glavni protagonista ove priče je 27-godišnji momak iz Smedereva.
Aleksandru Mitroviću je možda i neopravdano izmakla Zlatna lopta u izboru Fudbalskog saveza Srbije, koja je po treći put završila u rukama kapitena Dušana Tadića.
Uvedena je nagrada Zlatni gol kako bi se heroju iz Lisabona dalo na značaju što je obradovao naciju. Mada, treba biti realan i priznati da je Tadić odigrao kapitenski u Lisabonu. Prvo je izjednačio, a onda je uradio ono po čemu je nadmašio čak i Mesija u kalendarskoj godini, asistirao je Mitroviću za pobedu Srbije nad Portugalijom (2:1).
Mitroviću se dogodilo nešto slično onome što je doživeo Robert Levandovski koji je posle 2020. i u 2021. godini ostao bez Zlatne lopte „Frans fudbala“, jer je ona sedmi put završila u vlasništvu Lionela Mesija.
I Poljak je nagrađen, doduše utešnom nagradom u vidu najboljeg napadača za 2021. godinu.
Ali, vratimo se samo na početak priče o Aleksandru Mitroviću koja je sve samo ne obična. Upravo po tome se razlikuju obični ljudi i heroji.
U novembru 2020. godine poneo je breme tragičara kada mu je Maršal odbranio udarac sa 11 metara u penal lutriji sa Škotima u finalu baraža odigranom na Marakani.
Ceo svet srušio se tada Mitrogolu u tužnoj i tmurnoj novembarskoj noći... Nestao je! Nije ga bilo, tri dana oka nije sklopio što je otkrio u velikom intervjuu za Sputnjik. A onda se sve promenilo. Jer, Mitrović je radnik, borac, a „onaj odozgo“ sve vidi i kada dođe trenutak nagradi vas.
Upravo to je bio scenario koji je režiran specijalno za Mitrovića. Dolaskom Dragana Stojkovića Piksija u martu na mesto selektora nastavio je da teroriše protivničke mreže i golmane.
Samo jedan razgovor u „četiri oka“ sa, verovatno najboljim jugoslovenskim fudbalerom svih vremena, bio je dovoljan da Mitrović „klikne“, da prelomi u glavi i ostavi sav onaj teret i beogradsku tragediju iza sebe. Nije bilo lako, ali je bilo neophodno!
Otresao je Mitar sve ono što mu se zakačilo i što ga je kočilo, ustao je i krenuo dalje. A to dalje je Srbija do Katara. I to ne figurativno, već u bukvalnom smislu.
Prvo je izveo magiju u preokretu protiv Iraca (3:2) na istoj toj Marakani, kada je sa preko 20 metara „bocnuo“ golmana u stilu najvećih majstora fudbalske igre i doneo prednost Srbiji.
Niko ne sme da zaboravi na strpljenje, čelične živce i šampionski karakter koji je as Fulama demonstrirao. Ušao je sa klupe sredinom drugog poluvremena i sa dva gola je nokautirao ratoborne Irce, koji su prema mišljenju mnogih bili unapred otpisani u srpskoj prestonici na startu kvalifikacija za Mundijal.
Kako je počeo kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, tako ih je i završio. Sa stilom. U velikom stilu!
Bog najteže bitke daje najboljim vojnicima, a Aleksandar Mitrović je najbolje što Srbija ima. On je primer kako se bori za najdraži dres, na treningu, na utakmici. Za njega ne postoji izgubljena lopta, njega nikada nije zabolela „zadnja loža“ pred put u Luksemburg, San Marino.
I povređen je spreman da se stavi u prve borbene redove, što je potvrdio član Piksijevog stručnog štaba Ljubinko Drulović posle meča sa Portugalijom u Lisabonu.
„Ovo verovatno i niko ne zna, ali Aleksandar Mitrović je bio povređen. Imao je samo jedan trening u toj nedelji, ali je imao veliku želju da igra. Pokazao je karakter i za to je nagrađen“, otkrio je Drulović srpskim medijima.
Surovi profesionalac koji maksimalno odrađuje posao na terenu. Jer, veće časti i privilegije od igranja za nacionalni tim nema.
Mitrović je konstantno igrao u strahovitoj formi, kako u dresu Fulama gde je ubedljivo prvi strelac Čempionšipa sa 22 pogotka na isto toliko odigranih mečeva, tako i za reprezentaciju.
I dok je tresao mreže pisao istoriju na Ostrvu kao jedini igrač koji je triput zaredom uzeo nagradu za najboljeg igrača meseca, Mitrović je uspeo da obori i rekord legendarnog Stjepana Bobeka star pola veka.
Dogodilo se to protiv Portugalije na stadionu „Rajko Mitić“ kada je stigao do 39. pogotka u nacionalnom dresu, a utakmica je na kraju završena bez pobednika, rezultatom 2:2.
Ronaldo i drugovi vodili su 2:0 posle prvih 45 minuta, da bi Piksijevi ratnici uspeli u nastavku da dođu do zlata vrednog boda.
I nije se na tome zaustavio Aleksandar Veliki koji je pokorio i Baku kada je presudio Azerbejdžanu (2:1), a nagrada za sav stres, svu bol i sportsku nepravdu koji je proživeo na izmaku 2020. godine, stigla je godinu dana kasnije u Lisabonu.
Meč odluke, sve je stalo u tih poslednjih 90 minuta kvalifikacija. Biti il' ne biti za Portugaliju i Srbiju. Portugalci veliki favoriti, i bod ih vodi na Svetsko prvenstvo. A Mitrović, baš kao i protiv Irske u Beogradu ponovo na klupi.
Stomačni problemi i Piksijevo lukastvo vešto spakovani u zamku u koju će upasti Ronaldo, Bernardo Silva i ostali majstori magične igre zvane fudbal.
Ušao je u igru u 46. minutu umesto Nemanje Gudelja i tada je na red stigla naplata i nagrada za sve ono loše što je preturio preko glave.
Nije moglo lepše, luđe, bolje, sjanije, magičnije. Nokautirao je glavom nadmene Portugalce čiju je mrežu zatresao u 90. minutu, te nisu imali vremena da se oporave od šoka koji ih je zadesio u njihovom dvorištu, pred 62.000 bučnih navijača.
Ali, to je fudbal i to je srpski i Sputnjikov heroj godine Aleksandar Mitrović.Čovek koji je ponašanjem na terenu i van njega zaslužio da mu se dogodi scenario kakav bi i najbolji režiseri, a jedan od njih bio je na Da Lužu, Emir Kusturica, teško mogli baš tako da osmisle.
Aleksandar Mitrović Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
SPORT
Predivna slika iz Londona – Srbija ima najboljeg ambasadora: „Moja unuka uči srpski!“ /foto/
Srpski napadač Aleksandar Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
SPORT
Heroj Srbije otkriva Sputnjiku: Teških godinu dana, ali se sve vratilo!
Aleksandar Mitrović proslavlja prvi gol protiv Azerbejdžana na utakmici kvalifikacija za SP u Kataru - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Piksi nije zaboravio sve batine koje je Mitrović istrpeo zbog Srbije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala