- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova upitala NATO: Jeste li svesni da će Kijev iz vašeg oružja pucati na civile u Donbasu?

CC BY 2.0 / Flickr / Raketni sistem "Džavelin"
Raketni sistem Džavelin - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Pratite nas
Kijev će pucati na civilno stanovništvo u Donbasu iz oružja kojim NATO pumpa zemlju, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Ona se osvrnula na izjavu šefa ukrajinske diplomatije Dmitrija Kulebe koji je rekao da je neprihvatljiva situacija sa blokiranjem isporuka oružja Kijevu preko NATO-a. Prema rečima Zaharove, takve izjave potvrđuju strahove Rusije da rukovodstvo Ukrajine ne namerava da ide putem mirnog rešavanja sukoba u Ukrajini, i da planira da upotrebi silu protiv civilnog stanovništva u Donbasu.

„Treba pitati zemlje-članice NATO-a: da li oni shvataju da će iz njihovog oružja i uz njihovu pomoć kijevski režim streljati civilno stanovništvo u Ukrajini? Možete pitati i predstavnike Ukrajine na kakvu saradnju sa NATO-om oni računaju? Na tu koja će voditi ka uništavanju stanovništva Ukrajine? Zasad im ništa drugo ni ne nude“, konstatovala je Zaharova.

Diplomata je podsetila da zemlje NATO-a, uprkos svim sporazumima, aktivno učestvuju u vojnom osvajanju teritorije Ukrajine, pumpaju je oružjem i šalju tamo svoje vojne stručnjake.
Takođe je dodala da se pretnje koje dolaze iz Ukrajine tiču čitavog evropskog kontinenta, ali to partneri Rusije ne mogu da shvate.
Zaharova je ocenila da u ovom momentu postupci ukrajinskog rukovodstva i predsednika Vladimira Zelenskog lično ugrožavaju državnost Ukrajine.
„Najvažnije je da to shvate evropski pokrovitelji Ukrajine, jer je Ukrajina evropska zemlja. Zaista, sa Ukrajinom je povezano mnogo problema evropskog kontinenta. To zaista postaje preteće za naš zajednički prostor i oni treba to da shvate“, poručila je portparolka.
Takođe je ocenila da je „razjedinjenost ukrajinskog naroda dostigla katastrofalne razmere“.
Sredinom novembra portparol Kremlja Dmitrij Peskov je primetio da „zemlje NATO-a treba da prestanu da pumpaju Ukrajinu savremenim naoružanjem, inspirišući tako Ukrajinu na sumanute postupke“ – pokušaj da se sopstveni problemi reše vojnim putem. Početkom decembra, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da pumpanje oružja u Ukrajinu podstiče raspoloženje Kijeva da sabotira Minske sporazume o Donbasu i vojno rešenje sukoba.
NATO vojnici  - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
RUSIJA
NATO je već „upuzao“ u Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala