Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Godfrijev gaf na kraju mandata: Zašto Americi smeta samo naoružavanje Srbije

Pancir - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Pratite nas
Konstantno negativan odnos SAD prema obnovi naoružanja i opreme srpske vojske motivisan je namerom Vašingtona da od Kosova i Metohije napravi protektorat, gde će moći da stacionira svoju vojsku. Uz to, komentari na račun opremanja srpske vojske učestali su otkako je Srbija pokazala rešenost da ne dozvoli pogrom Srba na Kosovu.
Ovako izjave američkog ambasadora Entonija Godfrija komentariše general u penziji i predsednik Evroazijskog bezbednosnog foruma Mitar Kovač.
Godfriju je, podsećamo, zasmetalo što Srbija obnavlja opremu i naoružanje svoje vojske i u vidu dobronamernog saveta, zabrinuto je prokomentarisao da bi se, da živi u regionu, zapitao zašto Srbija toliko novca troši na naoružanje.
Entoni Godfri - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
SRBIJA
Godfri: Da sam iz regiona, upitao bih se zašto Srbija toliko troši na vojnu opremu
Uz to, ambasador je pomirljivo dodao da je bilateralna bezbednosna saradnja Srbije i SAD na najvišem nivou i da Vašington ne zamera Srbiji najnoviju nabavku naoružanja iz Rusije. Štaviše, Vašington, prema Godfrijevim rečima, priznaje srpsku opredeljenost za vojnu neutralnost i prihvata srpsku želju za partnerstvom sa Rusijom. Ipak, Amerika bi volela da Srbija bude i njen partner, zaključio je ambasador.

SAD konstantno protiv naoružavanja Srbije – zbog Kosova

Amerikanci sve vreme imaju negativan odnos prema opremanju srpske vojske i nije neobično da to ističe i američki ambasador, kaže Kovač. Ipak, smatra on, malo je neprimereno da Godfri tako nešto kaže na kraju svog mandata u Srbiji.
„U zadnjem periodu ne govore ništa o suprotstavljanju formiranju kosovske vojske. Naprotiv, preko NATO-a se instrumentalizuje priča oko opremanja i modernizacije, čak se govori o formiranju fonda u kome će pored privatnih lica i građana učestvovati i pojedine države, da li doniranjem opreme, naoružanja i slično, a onda im najedanput smeta modernizacija vojske Srbije i opremanje koje se dešavalo poslednjih godina“, ističe Kovač.
Takođe, komentari na račun srpskih nabavki oružja učestali su od kada je Srbija demonstrirala da neće dozvoliti pogrom srpskog stanovništva na severu južne pokrajine, nakon što su tamo upale kosovske specijalne policijske snage, primećuje naš sagovornik.
Kovač podseća da su srpske vlasti nekoliko puta napominjali da se nabavkom novog naoružanja ne probijaju limiti regionalnih ograničenja o naoružanju i opremi i da je Srbija još daleko od gornjih granica ograničenja.
„Imajući u vidu da smo vojno neutralna zemlja, kao i da postoje aspiracije za otcepljenjem dela teritorije, normalno je da Srbija izgrađuje svoju vojsku sa naoružanjem i opremom koja može biti i faktor odvraćanja za dalje agresivne namere i nastupe ka Srbiji, koji se prvenstveno izražavaju od strane nacionalističkih i šovinističkih krugova, kako sa Kosova i Metohije, tako i iz Albanije“, napominje Kovač.

Iz potaje se radi na uključenju Srbije u NATO

Amerika se javno slaže sa činjenicom da je Srbija vojno neutralna, ali preko NATO-a i uz pomoć političkih pritisaka čini sve da promeni srpsku politiku, dodaje Kovač. Pomirljivi tonovi u izlaganju ambasadora Godfrija, prema Kovačevom mišljenju, povezani su sa redom poteza američke politike na Balkanu – prvo nameravaju da reše probleme u BiH, nakon toga pitanje Kosova i Metohije kroz takozvani obavezujući sporazum. Tada bi BiH uvukli u NATO mimo volje Republike Srpske, potom i Kosovo i Metohiju. Nakon toga, siguran je Kovač, postoje planovi da se pritisci na Srbiju nastave, kako bi se i ona priključila NATO-u.
„Ove izjave, relativno pomirljive i neutralne, jesu iz razlog što, za sada, ne postoje uslovi da se prema Srbiji direktno usmere pritisci ka uvlačenju naše zemlje u NATO“, smatra Kovač.
Svi tipovi oružja koje je Srbija do sada nabavljala bili su deficitarni i pripadaju grupi defanzivnog oružja, kaže Kovač. Ono je isključivo namenjeno za odbranu i zaštitu, neba ili teritorije.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
SRBIJA
Vučić o izjavi ambasadora SAD: Mogao bih i ja Amerikancima da postavim pitanje /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala