Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Godfri: Da sam iz regiona, upitao bih se zašto Srbija toliko troši na vojnu opremu

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICEntoni Godfri
Entoni Godfri - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
Pratite nas
Srbija treba sama da donese odluke po pitanju energenata, ali je za nju najbolje da diversifikuje izvore energije i način na koji proizvodi svoju energiju, izjavio je danas ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri.
„Ako se oslonite samo na snabdevanje iz Rusije biće vam teže da pregovarate o povoljnoj ceni. Očekujemo da će Srbija uskoro učestvovati u veoma važnom programu za uvođenje uvoza gasa preko Grčke, što je veoma važno partnerstvo. Važno je da uvede nove izvore energije, pre svega, zelene izvore energije. Ponosan sam što američke firme u tom cilju sarađuju sa Srbijom“, rekao je Godfri za Prva TV.
Na konstataciju da Srbija želi što jeftiniji gas a da bi on preko američke kompanije bio skuplji, Godfri je rekao da je o tome mnogo razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ponovio da je za dugoročnu energetsku budućnost Srbije najbolje da diversifikuje energiju jer će onda imati bolju cenu.
„Cilj predsednika Vučića je da učestvuje u još jednom gasovodu sa balkanskim partnerima, tako da bi imala pristup izvorima van Rusije. Nažalost mi vidimo da Rusija pristup energentima koristi za političke svrhe, Srbija ne treba da bude talac samo jednog izvora energije. To je mudra politika i predsednik Vučić to dobro razume“, rekao je Godfri.
"Srbija je suverena zemlja i mislim da razume da diversifikuje izvore snabdevanja, kako politički tako i ekonomski", zaključio je on, preneo je Tanjug.

Bezbednosna saradnja Srbije i SAD na najvišem nivou

Godfri je rekao da je bilateralna bezbednosna saradnja Srbije i SAD na najvišem nivou i da Vašington ne zamera Srbiji najnoviju nabavku naoružanja iz Rusije.
"Mi priznajemo da se Srbija opredelila za vojnu neutralnost. Ako Srbija želi da bude partner sa Rusijom mi to prihvatamo kao odluku Srbije, ali želimo da bude partner i sa SAD. Mogu da potvrdim da nam je bilateralna bezbednosna saradnja na najvišem nivou", rekao je Godfri.
On je podsetio da Srbija nabavlja naoružanje i opremu i od Francuske, i od SAD, i od drugih zemalja.
Godfri je istakao da SAD ne vide Srbiju kao pretnju, ali se pita kako susedne zemlje doživljavaju Srbiju, da li postavljaju pitanje koji su ciljevi Beograda i zašto troši novac na naoružanje pre nego na infrastrukturu ili energetiku.
"Ovo je vreme za investiranje u infrastrukturu i ponosni smo na saradnju koju Srbija ima sa SAD u toj oblasti, iako smo zadovoljni i zbog toga što smo nedavno imali zajedničku vojnu vežbu padobranskih jedinica. Ali, mislim da je prioritet da Srbija bude jak ekonomski partner susednim zemljama", zaključio je Godfri.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala