- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

„Ako u svetu bude kao u Južnoj Africi, to će biti kraj pandemije“: Ohrabrujući nalazi naučnika

© AP Photo / Jerome DelayIstraživanje omikron varijante virusa korona u Južnoafričkoj Republici
Istraživanje omikron varijante virusa korona u Južnoafričkoj Republici - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Stopa smrtnosti od omikron varijante virusa korona znatno je niža u poređenju s ranijim brojkama i iznosi 25 odsto u odnosu na brojke umrlih tokom prethodnih talasa virusa, pokazuju podaci velikog istraživanja o smrtnosti iz Južnoafričke Republike.
Naučnici sa Univerziteta Pretorija i Nacionalnog instituta za zarazne bolesti u Južnoafričkoj Republici pratili su pacijente primljene u veliku bolnicu u gradu Čvane u pokrajini Gauteng, koji se smatra epicentrom omikrona, piše britanski Telegraf.

Smrtnost četiri puta manja

Otkrili su da je samo 4,5 odsto pacijenata koji su primljeni u bolnicu umrlo tokom talasa omikron varijante, u poređenju sa čak 21,3 odsto umrlih pre pojave omikrona.
„Ako bi se ti podaci preneli na svetski nivo, došlo bi do potpunog razdvajanja stope zaraženih i smrtnosti što bi označilo okončanje epidemije i ulazak u endemiju“, zaključak je naučnog tima.
Nedavni podaci iz Velike Britanije pokazuju da je stopa smrtnosti pala na koeficijent 1,12 (1 umrli na 833 zaraženih) otkako se omikron pojavio, u odnosu na 3,3 (1 umrli na 30 zaraženih) prošle zime, iako će podaci o smrtnosti biti precizniji tek za nekoliko nedelja, piše Telegraf.
Novo istraživanje iz Južne Afrike takođe pokazuje da je prosečan boravak pacijenata u južnoafričkim bolnicama tokom omikron talasa iznosio četiri dana. U prethodnim talasima virusa korona, prosečan boravak zaraženih pacijenata u bolnici bio je 8,8 dana.
Naučnici su takođe utvrdili da je kod čak 63 odsto hospitalizovanih pacijenata u talasu omikrona otkriveno slučajno, odnosno tek nakon prijema u bolnicu iz nekog sasvim drugog razloga.

Četiri puta manje ljudi na intenzivnoj nezi

Broj pacijenata kojima je bila potrebna intenzivna nega takođe je bio daleko manji, jedan odsto, u odnosu na 4,3 odsto tokom ranijih talasa, a samo jedna trećina je imala upalu pluća, od čega je 72 odsto pacijenata imalo blage do umerene simptome.
Manje od polovine (45%) pacijenata moralo je da prima kiseonik, u poređenju sa čak 99,5 odsto u prvom talasu.
Najveći broj kreveta koje su u univerzitetskoj bolnici „Stiv Biko“, u kojoj su zaposleni južnoafrički istraživači, zauzimali kovid pacijenti bio je tokom omikronskog talasa 108 i to 13. decembra 2021. godine, što je puno manje od najviše brojke tokom prethodnih talasa, kada je 13. jula 2021. godine bilo zauzeto 213 kreveta na vrhuncu delta talasa.
© AP Photo / Jerome DelayIstraživanje omikron varijante virusa korona u Južnoafričkoj Republici
Istraživanje omikron varijante virusa korona u Južnoafričkoj Republici - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Istraživanje omikron varijante virusa korona u Južnoafričkoj Republici
U istraživanje je bilo uključeno 466 pacijenata koji su primljeni u bolnički kompleks „Stiv Biko“ od 14. novembra, a naučnici su ih poredili sa 3.967 pacijenata primljenih pre tog datuma.
„U talasu omikrona koji je krenuo iz grada Čvane umanjena je težina kliničkih slika, jer imamo manje smrtnih slučajeva, prijema na intenzivnu negu i skraćeno je trajanje boravka u bolnici. Postoje jasni znakovi da bi stopa zaraženih i prijema u bolnicu mogla u idućim nedeljama dodatno opadati u Južnoafričkoj Republici“, napisali su autori studije u časopisu „Internešnel džurnal of infekšs dizizis“.
Naučnici ističu da je prosečna starost primljenih u bolnicu znatno niža, 39 u odnosu na 49 za ranijih talasa, što je verovatno razlog manjeg broja slučajeva.
Naglasili su da su prethodno preboljenje i vakcinisanost pomogli u promeni kliničke slike virusa, ali da ne mogu isključiti mogućnost da je omikron jednostavno bezazlenija varijanta virusa korona.
Oko 66,7 odsto stanovnika Čvanea ima antitela na kovid, iako je vakcinisano samo 36 odsto odraslih između 18 i 49 godina, te 58 odsto starijih od 50 godina.
Bolničarka u doba korone - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
DRUŠTVO
„Svi će se zaraziti, ali...“ : Poznati naučnik predviđa rasplet pandemije
Predrag Kon - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
SRBIJA
Kon: Moguće zatvaranje zbog omikrona, mi nismo vanzemaljci
Epruvete sa uzorcima krvi za testiranje na antitela na kovid 19 - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
SVET
Otkriven novi soj korone: Ima 32 mutacije, mogao bi da zaobiđe imunitet, vanredni sastanak SZO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala