- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Otkriven novi soj korone: Ima 32 mutacije, mogao bi da zaobiđe imunitet, vanredni sastanak SZO

© Sputnik / Alekseй Suhorukov / Uđi u bazu fotografijaEpruvete sa uzorcima krvi za testiranje na antitela na kovid 19
Epruvete sa uzorcima krvi za testiranje na antitela na kovid 19 - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2021
Pratite nas
Naučnici su upozorili da novi soj virusa korona koji ima „ekstremno veliki broj“ mutacija može da izazove nove talase bolesti, zaobilazeći odbrambene mehanizme organizma.
Genomskim sekvenciranjem je potvrđeno samo 10 slučajeva ove varijante virusa u tri zemlje, ali je ovaj soj izazvao ozbiljnu zabrinutost među nekim istraživačima, jer brojne mutacije mogu omogućiti virusu da zaobiđe imunitet, prenosi britanski list „Gardijan“.
Varijanta B.1.1.529 ima 32 mutacije u spajk proteinu, delu virusa koji većina vakcina koristi da pripremi imuni sistem za borbu protiv kovida.
Mutacije u spajk proteinu mogu uticati na sposobnost virusa da inficira ćelije i širi se, ali i da otežaju imunološkim ćelijama da napadnu patogen.
Ova varijanta je prvi put primećena u Bocvani, gde je sekvenciranjem potvrđena kod tri slučaja. Još šest je potvrđeno u Južnoafričkoj Republici, a jedan slučaj u Hong Kongu kod putnika koji se vraćao iz Južne Afrike.
Doktor Tom Pikok, virusolog sa Imperijal koledža u Londonu, objavio je detalje nove varijante, napominjući da „neverovatno velika količina mutacija u spajk proteinu izaziva veliku zabrinutost“.
Direktorka kovid odeljenja u britanskoj Agenciji za zdravstvenu bezbednost Mira Čand je izjavila da u saradnji sa naučnicima širom sveta prati razvoj varijanti virusa Sars-CoV-2.
„Kako je u prirodi virusa da često i nasumično mutiraju, nije neobično da se pojavi mali broj slučajeva koji sadrže nove skupove mutacija“, izjavila je Čand, dodajući da se brzo proveravaju sve varijante koje doprinose širenju virusa, preneo je Tanjug.
Svetska zdravstvena organizacija je sazvala za petak vanredni sastanak na kojem će se razgovarati o potencijalno brzom širenju novog soja, saopštava „Fajnenšl tajms“, pozivajući se na neimenovane izvore.
Brzo testiranje na virus korona u laboratoriji klinike Hadasa u tehno-parku Skolkovo - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Misterija u Japanu: Naučnici tvrde da je delta soj uništio druge varijante korone i sebe – greškom
Test na virus korona – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
DRUŠTVO
Preti nova mutacija virusa: Francuski soj stiže u Srbiju 2022. ako ne bude ugušen
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala