- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sastanak Putina i Lukašenka ─ zajedničke rusko-beloruske vojne vežbe početkom 2022.

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, na sastanku u Sankt Peterburgu
Predsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, na sastanku u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
Pratite nas
Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, održali su sastanak u Sankt Peterburgu. Dvojica lidera razgovarala su o različitim temama bilateralnih odnosa, među kojima i plan da se u februaru-martu naredne godine održe rusko-beloruske vojne vežbe.

O Saveznoj državi

Ruski lider je napomenuo da su u protekloj godini postignuti pozitivni rezultati u oblasti integracije u okviru Savezne države – u ekonomiji, finansijama, carinskom i fiskalnom zakonodavstvu.
„Zaista smo ove godine napravili značajan iskorak u koordinaciji pozicija u glavnim oblastima. Usvojeno je 28 programa za razvoj Savezne države“, rekao je Putin.
Predsednik je posebno pomenuo razvoj ekonomskih veza.
„Nažalost, u pandemijskoj 2020. godini desio se pad obima trgovine – skoro 17 odsto. Ali ove godine je zato skoro 36 odsto rasta. To jest, pokrili smo sve što smo izgubili... i dodali skoro dva puta“, rekao je Putin.

O vojnim vežbama

Osim toga, Putin je govorio o planovima za razvoj saradnje dve zemlje u vojnoj oblasti.
„Održaćemo (vojne vežbe) početkom godine, oficiri će se tamo dogovoriti, u martu, februaru, ne znam kada će odlučiti“, rekao je ruski predsednik.
Lukašenko je zamolio Putina da se ne prekida saradnja u vojnom sektoru i u oblasti vojne proizvodnje.
„Obratio sam vam se da ne prekidamo zajedničke vežbe, da nastavimo da stvaramo centre za obuku naših momaka, pre svega, na novim modelima vojne tehnike koju kupujemo od Rusije“, rekao je predsednik Belorusije.
Beloruski lider je primetio da mu je poznato se razmatra njegov predlog o održavanju zajedničkih vežbi na teritoriji Belorusije.
„Voleo bih da donesete te odluke. To je u korist belorusko-ruskih odnosa“, rezimirao je on.
„Zapamtite: kako god da se razvijaju naši odnosi, nećemo ostati dužni. Mislim da još možemo mnogo da uradimo“, istakao je on.

O sankcijama

Sa svoje strane, Lukašenko je izrazio zahvalnost Putinu na podršci koja je Belorusiji pružena u kontekstu sankcija koje su Minsku uvele zapadne zemlje.
„Ne radi se o laskanju, već o tome da svaki predlog koji damo, ili molba, vi dajete nalog ljudima i oni odgovaraju. I ruske kompanije, i vlada i banke izlaze u susret, podržavajući nas u ovo teško vreme sankcija. Nastavljaju da nas guše. Uvedeno je pet paketa, govori se o šestom paketu. Pri tome su te sankcije bezumne i beskorisne“, rekao je on.

O samitu lidera ZND

Predsednik Belorusije doputovao je u utorak na neformalni samit lidera zemalja Zajednice nezavisnih država (ZND). Njemu su prisustvovali i premijer Jermenije Nikol Pašinjan, predsednici Ilham Alijev (Azerbejdžan), Kasim Žomart Tokajev (Kazahstan), Sadir Džaparov (Kirgizija), Emomali Rahmon (Tadžikistan), Gurbanguli Berdimuhamedov (Turkmenistan), Šavkat Mirzijev (Uzbekistan) i prvi predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev.
Lukašenko je visoko ocenio rezultate ovog sastanka.
„Bio je to veoma dobar događaj – prijatan, topao. Još jednom smo videli da lideri postsovjetskih republika, uključujući Belorusiju, savršeno shvataju situaciju oko nas i da shvataju sve zamršenosti svetske politike. Zahvaljujući Rusiji“, istakao je Lukašenko.
Prema njegovim rečima, to će omogućiti dalji razvoj saradnje u ovom formatu.
„Veoma veliki pomak, ja sam već iskusan čovek u tom pogledu, dogodio se u pravcu našeg jedinstva – da zajedno rešavamo probleme“, zaključio je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala