- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pentagon menja plan - "Hari Truman" ostaje u Sredozemnom moru

© Flickr / U.S. Naval Forces Central Command/U.S. Fifth FleetAmerički nosač aviona „Hari Truman“
Američki nosač aviona „Hari Truman“ - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
Pratite nas
Grupa američkih brodova na čelu sa nosačem aviona "Hari Truman", po nalogu ministra odbrane SAD Lojda Ostina, ostaće u Sredozemnom moru do daljnjeg, piše list "USNI News“ koji prati aktivnosti američke mornarice.
List navodi da je predstavnik Ministarstva odbrane SAD potvrdio da grupa, za sada, ostaje u Jonskom moru, između Grčke i Italije, umesto da se kreće kroz Suecki kanal u zonu delovanja američke Centralne komande na Bliskom istok.
„USNI News“ citira i reči jednog od činovnika koji je objasnio da promene plana, koje je odobrio Ostin, treba da uvere evropske saveznike da su SAD posvećene regionalnoj bezbednosti.
Predstavnik Evropske komande Bil Spejs je potvrdio listu da će grupa brodova ostati u zoni komande američke Šeste flote u koju ulaze Sredozemno i Crno more. On nije želeo da komentariše buduće operacije grupe, navodeći da one imaju "dinamičan karakter i da su uslovljene našom operativnom bezbednostnom politikom".
List je primetio da američki činovnici nisu pomenuli navodno gomilanje ruskih snaga na granici sa Ukrajinom, ali su ponovili sva pisanja tim povodom koja već duže vreme kruže u zapadnim medijima.
Kijev i zapadne zemlje u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije kod granica Ukrajine. Kremlj je poručio da Rusija premešta svoje trupe na svojoj teritoriji po svom nahođenju, te da to nikoga ne ugrožava i nikoga ne treba da brine.
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj  - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
RUSIJA
Borelj: Zahtevi Rusije - ponašanje pobednika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala