- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Borelj: Zahtevi Rusije - ponašanje pobednika

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj  - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
Pratite nas
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj smatra neprihvatljivim bezbednosne garancije koje je predložila Rusija.

„Zahtevi za garancije o bezbednosti i prekidu širenja EU i NATO-a na istok predstavlja rusku agendu sa potpuno neprihvatljivim uslovima, posebno onih koji se odnose na Ukrajinu“, rekao je Borelj u intervjuu „Veltu“.

Prema njegovim rečima, Moskva je po prvi put "predstavila svoju agendu u pisanoj formi", što se ranije nikada nije desilo.
"To rade samo pobednici: postavljaju svoje uslove", dodao je on.
Pregovori se moraju odnositi, ne samo na Ukrajinu i širenje NATO-a na istok, već "svih prekršenih sporazuma od trenutka usvajanja Helsinškog završnog akta 1975. godine", smatra šef evropske diplomatije.
"Ne slažemo se sa mnogim odlukama spoljne politike Rusije, kao i nekih događaja koje Moskva smatra unutrašnjim stvarima", izjavio je Borelj.
On je optužio Moskvu da "želi da razgovara o arhitekturi evropske bezbednosti bez učešća EU".
"To je apsurdno. To ne prihvatamo", rekao je sagovornik "Velta".
Po njegovim rečima, to pitanje se ne tiče samo SAD i Rusije.
"EU treba da prisustvuje tim razgovorima. Oni imaju smisao samo ako se održavaju u tesnoj koordinaciji sa EU i uz njeno učešće", smatra Borelj.
Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.
Dokumenta su već predata Vašingtonu i njegovim saveznicima. U jednoj od tačaka nacrta predlaže se da NATO pruži garancije neširenja Alijanse na teritoriju Ukrajine. Kako je ranije izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ako NATO i SAD ne reaguju na zahteve Rusije za bezbednosnim garancijama, to bi moglo dovesti do nove runde konfrontacije.
Ukrajinski brod - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
RUSIJA
Hoće li SAD započeti treći svetski rat zbog Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala