- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji podsećaju na posledice Vijetnamskog rata: Suludo je braniti autoritet Amerikanaca u Ukrajini

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUkrajinska vojska u Kijevskoj oblasti
Ukrajinska vojska u Kijevskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
Pratite nas
Dok Sjedinjene Američke Države optužuju Rusiju za eskalaciju ukrajinske krize, američki političari otvoreno odustaju od diplomatskih metoda rešavanja odnosa između Moskve i Vašingtona, stvarajući napetiju situaciju u Evropi, piše „Njuzvik“.
Prema mišljenju eksperta za nacionalnu bezbednost i diplomatiju Bendžamina Giltnera, SAD ne žele da uspostave diplomatske kontakte sa Rusijom kada je to najpotrebnije. Kako ističe, Vašington jednostavno ignoriše mogućnost da se eliminiše sukob oko bezbednosnih pitanja.

„Smisao diplomatije je u tome da se promovišu nacionalni interesi, tražeći mogućnosti za zajednički rad sa drugim silama, a ne da se stalno dira u bolna mesta druge strane“, smatra stručnjak.

Autor članka takođe se osvrnuo na američke planove da povećaju svoj uticaj u Ukrajini, demantujući potrebu SAD da štite svoje nacionalne interese u tom regionu. Giltner je uporedio izjave o povećanju obaveza Vašingtona prema Kijevu sa Vijetnamskim ratom koji je pokrenut samo iz želje da se dokaže svoja tačka gledišta Sovjetskom Savezu.
„U suštini SAD su ostale u Vijetnamu kako bi pokazale Sovjetskom Savezu da su odlučne u tome da spreče Sovjete da se usude da izazovu SAD. U stvari, smrt 58.000 Amerikanaca i više od 500.000 Vijetnamaca, pad Sajgona 1975. godine nakon koga nije usledio nikakav međunarodni krstaški rat predvođen Sovjetskim Savezom učinili su Vijetnamski rat besmislenim i tragičnim“, ocenjuje stručnjak.
Takođe primećuje da se izjave američkih političara o „invaziji Rusije na Ukrajinu“ u suprotnosti sa njihovim akcijama po pitanju jačanja snaga oko ruskih granica.
„Do sada su američki političari mnogo naklapali o tome da Rusija treba da prestane da jača svoju vojnu moć u blizini Ukrajine. Međutim, s obzirom na troškove zaštite svog autoriteta i prava na poverenje (saveznika) američki političari bi trebalo da se zapitaju: da li su spremni da pređu sa lepih reči na dela kada je reč o ukrajinskom pitanju?“, rezimirao je autor članka.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju.
Ukrajinski brod - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
RUSIJA
Hoće li SAD započeti treći svetski rat zbog Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala