- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bela kuća: Bajden će Putinu izložiti diplomatske mogućnosti za deeskalaciju u Ukrajini

© REUTERS / Jim BourgBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden izjaviće ruskom kolegi Vladimiru Putinu da postoje diplomatske mogućnosti za smanjenje tenzija oko Ukrajine ako Moskva pokaže interesovanje za to, izjavio je visoki predstavnik Bele kuće uoči razgovora dvojice lidera.
Predstavnik Bele kuće je napomenuo da su Sjedinjene Američke Države spremne za diplomatsko rešavanje situacije oko Ukrajine, ali i da su spremne da odgovore u slučaju deeskalacije.
„Predsednik Bajden će jasno staviti do znanja da postoji diplomatski put za deeskalaciju tenzija u regionu ako je predsednik Putin zainteresovan za to“, rekao je on tokom telefonskog brifinga.
On je istakao da je Vašington zabrinut zbog značajnog koncentrisanja ruskih snaga „u blizini granice sa Ukrajinom“ i nada se da će se trupe vratiti u svoje matične baze.
„Želeli bismo da se snage vrate na svoja mesta razmeštanja ili stalnih vežbi“, rekao je predstavnik Bele kuće.
Prema njegovim rečima, napredak u rešavanju situacije i postizanju stabilnosti i bezbednosti može se postići samo ako se stvore uslovi za deeskalaciju.
„I dalje smo zabrinuti zbog prisustva ruskih snaga tamo, zbog tenzije koja se stvara, zbog mogućnosti koje Rusija ima. To ostaje izvor velike zabrinutosti“, konstatovao je on.
Zvaničnik je dodao da Sjedinjene Američke Države neće objavljivati pitanja koja nameravaju da pokrenu u kontaktima sa Rusijom, ali veruju u napredak za pregovaračkim stolom.
„Izneli smo naše zabrinutosti, mnoge od njih su poznate i trebalo bi da budu deo razgovora o evropskoj bezbednosti“, rekao je predstavnik američke administracije.
On je napomenuo da SAD veruju u mogućnost postizanja „većeg napretka za pregovaračkim stolom, iza zatvorenih vrata”.
Predstavnik je primetio da je zahtev za telefonskim razgovorom dvojice lidera stigao je sa ruske strane.
Prema rečima predstavnika administracije, Bajden je uveren da „ne postoji zamena za direktan dijalog između lidera, a to je posebno tačno kada je u pitanju Rusija“.
U administraciji su napomenuli da će tokom kontakta predsednici razgovarati o predstojećem strateškom dijalogu, kontaktima između Rusije i NATO-a i preko OEBS-a.

O januarskim pregovorima

Kako je rekao predstavnik američke administracije, na predstojećoj seriji razgovora ne očekuje se prisustvo američkog i ruskog lidera.
„Ne očekujemo da predsednik Bajden i predsednik Putin budu prisutni na tim sastancima“, naglasio je on.
U četvrtak uveče biće obavljen telefonski razgovor predsednika Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Kako je ranije saopštila Bela kuća, Bajden tokom razgovora namerava da sa Putinom razgovara o nizu tema, uključujući predstojeće američko-ruske razgovore 10. januara, kao i zasedanje Saveta Rusija-NATO i susret na platformi OEBS-a.
U svetlu tenzija oko Ukrajine, Rusija i SAD planiraju da 10. januara održe sastanak u formatu strateškog dijaloga na nivou predstavnika ministarstava spoljnih poslova. Sastanak Saveta Rusija-NATO planiran je za 12. januar, a multilateralni sastanak na platformi OEBS-a dan kasnije.
Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici sumnjiče Rusiju da priprema navodnu „invaziju“ na Ukrajinu i prete neviđenim sankcijama ako se sprovedu planovi koji joj se pripisuju. Američki Stejt department saopštio je ranije da je američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao telefonom sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim o načinima za mirno rešavanje sukoba na istoku Ukrajine, kao i o predstojećim diplomatskim kontaktima sa Rusijom.
Rusija je više puta negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i ne namerava nikoga da napada, a da se izjave o „ruskoj agresiji” koriste kao izgovor kako bi se više vojne tehnike NATO-a razmestilo u blizini ruske granice. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje smešne i opasne.
Pri tome, Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne bi trebalo nikoga da brine.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
RUSIJA
Putin: Zapad treba da pruži bezbednosne garancije Rusiji odmah i sada, a ne da ih traži od Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala