- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Zapad treba da pruži bezbednosne garancije Rusiji odmah i sada, a ne da ih traži od Rusije

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
Pratite nas
Širenje NATO-a na istok je neprihvatljivo, dalja dejstva Rusije neće zavisiti od toka pregovora, već od bezuslovnog osiguravanja bezbednosti Rusije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin odgovarajući na pitanje novinara američkog televizijskog kanala „Skaj njuz“ na godišnjoj konferenciji za medije.
„Naša dejstva neće zavisiti od toka pregovora, već od bezuslovnog osiguravanja bezbednosti Rusije. Jasno smo stavili do znanja da je širenje NATO-a na istok neprihvatljivo. Sjedinjene Američke Države stoje sa raketama na pragu naše kuće. Zar je preterani zahtev da se pored nas ne postavljaju udarni sistemi? Kako bi reagovali Amerikanci da na granicu sa Kanadom ili Meksikom postavimo rakete. I zar između Meksika i SAD nikada nije bilo teritorijalnih pitanja? Kome je ranije pripadala Kalifornija? A Teksas? Jeste li zaboravili? Dobro, sve se smirilo, niko se toga ne seća, onako kako se danas sećaju Krima“, rekao je Putin.
Rusija je spremna da razgovara o sistemu bezbednosnih garancija sa Zapadom na platformi OEBS-a, rekao je ruski predsednik.
„Predsednik Bajden je predložio da se imenuju zvanični predstavnici koji bi razgovarali o pitanjima strateške stabilnosti, uključujući našu zabrinutost zbog rastuće pretnje iz Ukrajine. On je – mi smo odgovorili veoma konstruktivno i brzo. I tokom razgovora rekao sam mu da ćemo uskoro poslati predloge. I mi smo to uradili i poslali u SAD i NATO. Spremni smo da o tome razgovaramo na platformi OEBS-a. Nadam se da će ova prva pozitivna reakcija najaviti mogući početak rada u bliskoj budućnosti, početkom januara nam omogućiti da krenemo unapred“, rekao je Putin.

Širenje NATO-a

Nekad se čini da živimo u različitim svetovima, konstatovao je Putin. Kazali su da se neće širiti, pa se šire, dodao je i podsetio na pet talasa širenja NATO.
Kako je naveo, 1918. godine jedan od pomoćnika američkog predsednika Vudroa Vilsona rekao da će čitav svet biti mirniji ako se umesto današnje velike Rusije pojavi država u Sibiru i još četiri države u njenom evropskom delu.
„Malo je i što je posle raspada SSSR Rusija ostala sa 140 miliona stanovnika. I to im je mnogo“, dodao je Putin.
Prema njegovim rečima, Zapad baš briga za zabrinutost Rusije.
On je dodao da je Rusija obmanuta prethodnim obećanjima NATO-a.
„Ni pedalj na istok – rekli su nam 90-tih. I šta? Prevarili su nas. Pet talasa širenja NATO-a. A sada, molim vas, u Rumuniji, u Poljskoj, postoje odgovarajući sistemi. O tome se radi. Mi nikoga ne ugrožavamo. Jesmo li došli na granice Sjedinjenih Američkih Država? Ili na granice Velike Britanije? Oni su došli kod nas“, istakao je Putin.
Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.
Dokumenti su već predati Vašingtonu i njegovim saveznicima. U jednoj od tačaka nacrta predlaže se da NATO pruži garancije neširenja Alijanse na teritoriju Ukrajine. Kako je ranije izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ako NATO i SAD ne reaguju na zahteve Rusije za bezbednosnim garancijama, to bi moglo dovesti do nove runde konfrontacije.
Pratite na Sputnjiku direktan prenos konferencije za medije.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
RUSIJA
Putin: Zapad treba da pruži bezbednosne garancije Rusiji odmah i sada, a ne da ih traži od Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala