- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Vašington o pregovorima s Moskvom: Neke stvari biće neprihvatljive i Rusi to znaju

© AP Photo / Luis M. AlvarezStejt department
Stejt department - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Pratite nas
Na pregovorima Amerike i Rusije 10. januara diskutovaće se o zabrinutostima obe strane, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs. On je dodao da će neke stvari u ruskim predlozima o garancijama bezbednosti biti neprihvatljive.
„Kad budemo seli za pregovarački sto, iznećemo šta brine nas, a Rusi će učiniti isto“, rekao je Prajs i dodao da Amerika neće diskutovati o pitanjima saveznika i partnera bez njihovog prisustva.
Postojaće oblasti, rekao je on, u kojima možemo da postignemo napredak, ali i one gde neće biti saglasnosti.
„To je suština diplomatije. Kao što smo stalno govorili, otvoreni kanali diplomatije imaju konstruktivni potencijal u pogledu deeskalacije u Ukrajini i oko nje“, zaključio je Prajs.
Očekuje se da pregovori o bezbednosnim garancijama koje bi Zapad trebalo da pruži Rusiji, a koje se pre svega tiču neširenja NATO na Istok u budućnosti, budu održani 10. januara u Ženevi. Dva dana nakon toga su predviđene konsultacije Rusija-NATo, a potom i sastanak predstavnika Rusije i OEBS.

Neki ruski predlozi biće neprihvatljivi

Prajs je novinarima rekao i da su u Rusiji svesni da će neki predlozi biti neprihvatljivi.
„Rusi su izneli niz predloga. Spremni smo da ih zajedno sa evropskim saveznicima i partnerima razmotrimo. Rusi odlično znaku da su neke od stvari u tim predlozima neprihvatljive za SAD i evropske partnere i saveznike“, rekao je on.

Dijalog sa Rusijom: Diplomatija o obuzdavanje

U međuvremenu, američki državni sekretar Entoni Blinken i poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau su se složili da dijalog sa Rusijom treba da se zasniva na „diplomatiji i obuzdavanju“.
Zvaničnici su u telefonskom razgovoru, koji je bio na američku inicijativu, razmotrili aktuelnu bezbednosnu situaciju u Evropi, uključujući eskalaciju „aktivnosti Rusije prema Ukrajini“, kao i podršku Belorusije hibridnom ratu na granici s Poljskom.
„Američki državni sekretar je ponovio reči predsednika Bajdena o odlučnoj reakciji Amerike i saveznika u slučaju ruske agresije na Ukrajinu“, navodi se u saopštenju poljskog Ministarstva spoljnih poslova.
Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.
Dokumenta su već predata Vašingtonu i njegovim saveznicima. U jednoj od tačaka nacrta predlaže se da NATO pruži garancije neširenja Alijanse na teritoriju Ukrajine. Kako je ranije izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ako NATO i SAD ne reaguju na zahteve Rusije za bezbednosnim garancijama, to bi moglo dovesti do nove runde konfrontacije.
O tome šta smeta Rusiji i šta je brine na polju bezbednosti govorila je i glavna urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić u svojoj emisiji "Moj pogled na Rusiju".
Moskva  - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
RUSIJA
Rusija: U NATO znaju da ne blefiramo, potreban hitan odgovor na predlog o garancijama bezbednosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala